Ελλάδα

Επίδομα καυσίμων: Βήμα βήμα η διαδικασία για τους δικαιούχους του Fuel Pass – Τι να προσέξετε (βίντεο)

Σε λειτουργία βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr με χρήση των κωδικών Taxis.

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωσης στον τραπεζικό λογαριασμό είναι δυνατή και από τα Κ.Ε.Π.

Στα σημεία που πρέπει να προσέξουν κατά τη συμπλήρωση της αίτησης αναφέρθηκε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος.

 

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και οι οποίοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.

Σήμερα υποβάλλουν αιτήσεις:

  • 26/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5
  • 29/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7
  • 30/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

Από 1η Μαΐου η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ.

Τα στοιχεία που δηλώνουμε είναι:

  • Το e-mail μας
  • Τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου
  • Τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ

* το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών

* Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων αρκεί να κάνουν χωριστή αίτηση και να αναφέρουν το κάθε όχημα. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Τρόποι πίστωσης

Ο δικαιούχος επιλέγει:

  1. Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας με επιπλέον πίστωση 5 ευρώ ή
  2. Την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

Η διαδικασία έκδοσης της κάρτας Fuel Pass

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα

2. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό

– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
– Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Τα ποσά επιδότησης

  • Η επιδότηση είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, για 60 λίτρα το μήνα και συγκεντρωτικά το 3μηνο.

Για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής χώρας:

  • 40 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 30 ευρώ για τους ιδιοκτήτες μηχανών

Για τους κατοίκους της Νησιωτικής χώρας:

  • 50 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 35 ευρώ για τους ιδιοκτήτες μηχανών

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.

ertnews.gr

Back to top button