ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

«Κίνδυνος απώλειας του 50% της παραγωγής μήλων στην Καστοριά»: Η απάντηση του Υπουργείου

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή «Κίνδυνος    απώλειας    του    50%    της    παραγωγής    μήλων    στην Καστοριά»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου “Μακεδνός”, προβληματισμό προκαλεί η επικείμενη απώλεια παραγωγής μήλων σε αγρότες της Καστοριάς σε ποσοστό ακόμη και 50%. Σύμφωνα με πρόταση του ΥΠΑΑΤ για την νέα ΚΑΠ, αφού ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των συστημάτων ελέγχων και ο αυτοματισμός τους, πολλά αγροτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται εντός αλλά και εκτός προστατευόμενων περιοχών Natura (περιμετρικά λιμνών και υδάτινων ρεμάτων), θα πρέπει να αλλάξουν χρήση, αφού σε τέτοιες περιοχές απαγορεύεται η βαθιά άροση, η χρήση λιπασμάτων και η χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται κάτω από τον δρόμο της γυρολιμνιάς Καστοριάς θα πρέπει να επανέλθουν σε κατάσταση βοσκοτόπου, άρα και να «ξηλωθούν» όλα τα φυτώρια μήλου, τα οποία βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Συνεπώς, τίθεται σοβαρό ζήτημα με τους μηλοπαραγωγούς του Τοιχιού και Κεφαλαρίου Καστοριάς, οι οποίοι θα υποστούν κυρώσεις και κατ΄ επέκταση θα εξαναγκασθούν στο «ξερίζωμα» των φυτωρίων μήλων τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να εξαιρεθούν οι μηλοπαραγωγοί των φυτωρίων των αναφερόμενων περιοχών της Καστοριάς ή να υπάρξει για αυτούς ειδική μέριμνα, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια της παραγωγής τους κατά 50% μεσοσταθμικά;

Θεσσαλονίκη, 28/02/2022

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

———————————————————————————————————

Αθήνα, 21/4/2022

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 3618/1-3-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Απ. Αβδελάς και Κων. Χήτας, σας διαβιβάζουμε το από 15.03.2022 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
———————————————————————————————————-

 

Back to top button