Καστοριά

Καστοριά: Μάλλον μας ψεκάζουν…

…γιατί, έτσι, υπάρχει μία εξήγηση!

Μία απάντηση σε όσα κωμικοτραγικά βιώνουμε όσοι επιμένουμε να μένουμε εδώ και πλέον αντιμετωπίζουμε με απάθεια, έως και αδιαφορία.
Tης Χρυσούλας Κυρατζή
Δεν μας προκαλούν καμία αντίδραση, καμία έκπληξη, καμία απορία μήπως θα μπορούσε να είναι και αλλιώς τα πράγματα. Γινόμαστε παθητικοί θεατές αποφάσεων και δηλώσεων.
Ο ψεκασμός με μια ιδιαίτερη ουσία που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσε να είναι μια απάντηση…

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει η λογική κάποια από τα παρακάτω;

  • Θεωρούμε φυσιολογικό ότι η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό (όχι τόσο το Νεστόριο, λόγω ηλικιακού Μ.Ο.)  έχουν «αδειάσει» από κόσμο που μετανάστευσε σε κάποιο νησί, για εργασία 7 μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να βγει ο Χειμώνας που έρχεται.
  • Κρίνουμε την έλευση του φυσικού αερίου- χωρίς εξασφαλισμένο το κόστος εγκατάστασης και με τις υπάρχουσες τιμές- σωτήριο, για το κόστος θέρμανσης τους 8 μήνες που ανάβουμε τα καλοριφέρ. Προτάσεις και πιέσεις για ειδικά επιδόματα ή εκπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου, δυστυχώς δεν ακούσαμε…
  • Αξιολογούμε την κατασκευή της Σήραγγας Κλεισούρας ως ένα πρωτοπόρο βαρυσήμαντο έργο για τα έτη 2022 – 2023, με ανυπολόγιστα οφέλη για την τοπική κοινωνία, εξαιτίας της ευκολότερης πρόσβασης στην (απολιγνητοποιημένη) Πτολεμαΐδα. Ίσως και στα Σκόπια με τα καζίνο κλπ.
  • Ο θάνατος ενός νέου ή σχετικά νέου συμπολίτη μας αποτελεί την είδηση της ημέρας (με τρομερή ανταπόκριση). Γενικότερα δεν μας κάνει εντύπωση που η δημοσιογραφία  έχει ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή μας.
  • Κρατούμε με αγωνία την αναπνοή μας στις προσπάθειες φορέων (κυρίως) της γουνοποιίας, για την πολλοστή στήριξη από την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά λόγω του πολέμου στη Ρωσία. Λίγο, μόλις, καιρό μετά από τις γενναίες επιδοτήσεις, λόγω κορονοϊού, που πιθανότατα δαπανήθηκαν ήδη. Την εποχή που η μόδα παγκοσμίως αποβάλλει την γούνα, οι τοπικοί φορείς αρνούνται την πραγματικότητα, ώστε να κάνουν ολοκληρωτικές αλλαγές, προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα.
  • Δεν σταματούμε να μετρούμε Προέδρους, σωματεία, συλλόγους, φορείς, συνδέσμους, κλπ. Πολλές φορές πάνω από ένα για τον ίδιο κλάδο. Η δράση τους συνήθως είναι ανταγωνιστική για ακατανόητους λόγους. Από απλούς χορευτικούς μέχρι αθλητικούς.
  • Ακούμε για τους συνεχείς αγώνες συνδικαλιστών για την στήριξη και επιδότηση των αγροτών. Όχι όμως για ανάγκη επανεξέτασης, γενικότερα , της τοπικής καλλιέργειας και των εγκαταστάσεων, λόγω νέων περιβαλλοντικών συνθηκών (υπάρχει πλέον περίπτωση να μην κάνει υψηλές θερμοκρασίες ή χαλαζοπτώσεις;). Πρακτική που θα φέρει νέο κόσμο στο επάγγελμα, αν συνδυαστεί και με επεξεργασία-μεταποίηση στα τοπικά προϊόντα συνεταιριστικά. (πχ επεξεργασία μήλων…)
  •  Διακρίνουμε την απογοήτευση του εμπορικού συλλόγου για τις πωλήσεις που δεν γίνονται πλέον από τα καταστήματα της περιοχής, την στιγμή που οι εταιρίες κούριερ είναι μόνιμα απασχολημένες. Ταυτόχρονα δεν βλέπουμε μεγάλες -δελεαστικές- εκπτώσεις, εκδηλώσεις  και κίνητρα, γενικότερα, για τους τοπικούς καταναλωτές. Πόσοι εκμεταλλεύτηκαν το ηλεκτρονικό «άνοιγμα» σε αγοραστές από όλη τη χώρα, μέσω  ενός καλοστημένου e-shop; Είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων και δεν καταλαβαίνουμε πότε άρχισαν. Το προϊόν που αγοράσαμε πρόσφατα από τοπικό κατάστημα, στοίχισε 70 € περισσότερο από ένα ηλεκτρονικό με έδρα κάπου στη Λάρισα και αναρωτιόμαστε αν ο επόμενος πρέπει να ντραπεί κι εκείνος να το αναφέρει στον τοπικό έμπορο.
  • Η υπογραφή σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους Μικροβιολόγους της περιοχής, αποτελεί «λύτρωση» για τους Καστοριανούς, σύμφωνα με τον τοπικό Βουλευτή. Δε θα έπρεπε να είναι απλά μια καθυστερημένη φυσική εξέλιξη για την οποία κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη;  Είναι ψέμα ότι οι επισκέψεις σε Νεάπολη και Σιάτιστα ήταν συχνότατες για τον σκοπό αυτό, από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής που δεν ήθελαν να πληρώσουν αδρά για τις εξετάσεις τους; Ή ότι κάποιοι τις απέφευγαν; Ή είναι ψέμα ότι λείπουν σημαντικές ειδικότητες από το Νοσοκομείο Καστοριάς;
  • Έχει βάση η πεποίθηση ότι η έλευση των Κορεατών επιχειρηματιών θα ανοίξει νέες προοπτικές και θα τονώσει την τοπική (και της Σιατίστης) γουνοποιία; Λανθασμένα υπάρχουν άρθρα για παραγγελίες εκατομμυρίων -λίγα χρόνια πριν- από Κορεάτες, στην τοπική έκθεση; Μήπως η αγορά εκεί (όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, έστω)  γνωρίζει καλά τι εστί Καστοριανή γούνα και απλά μιλάμε για μία μίνι έκθεση για λίγους, τελικά, ευνοούμενους που θα έρθει με τους 4 μήνες αναστολή (και μετά πάλι αγωνία και επιφύλαξη) σε σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων, να παρατείνει την γενικότερη δυσκολία; Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε ακόμη στα αιτήματα, τι κι αν έχει περάσει η βδομάδα που ζήτησε από την Κοζάνη. Αλλά μέχρι πότε ο Πρωθυπουργός πρέπει να απασχολείται μόνο για τη γουνοποιία στην Καστοριά; Λάθη έγιναν, οι καλύτεροι πλέον θα επιβιώσουν στον κλάδο. Η εποχή άλλαξε…
  • Έρχονται θετικές εξελίξεις για το Φράγμα Νεστορίου. Φήμες λένε ότι οι εργάτες ετοιμάζονται για επαναπατρισμό.
  • Το Διεθνές αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» (αυτό που έχει μια -επιδοτούμενη λόγω άγονης γραμμής, αλλιώς σιγά μην επένδυε κάποια εταιρεία- πτήση ανά 2 μέρες για Αθήνα και συνήθως πετάει άδειο με τσιμπημένες τιμές,  τι κι αν γκρινιάζει ο Μέσος Καστοριανός για την κατάντια του) θα αναβαθμιστεί…ίσως καθυστερήσει το υδατοδρόμιο και η σιδηροδρομική χάραξη.
  • Χειροκροτούμε «καινοτομίες» και ενεργειακές αναβαθμίσεις ως βαρύγδουπα έργα υποδομής, όσο ταυτόχρονα μετράμε φθορές στα οχήματά μας λόγω του τραγικού οδοστρώματος στους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού και θεωρούμε δεδομένες τις συχνές διακοπές νερού.
  • Μετράμε τις φωτογραφίες από τις δημόσιες εμφανίσεις εκλεγμένων φορέων και εν δυνάμει υποψηφίων σε εκδηλώσεις, ως απόδειξη προσφοράς και έργου για τον τόπο. Κάνουμε Like, σχεδόν υπνωτισμένα κι από πίσω σχολιάζουμε κακεντρεχώς.
  • Τοπικοί κομματικοί παράγοντες (ή απλά μέλη με φιλοδοξίες-ματαιοδοξίες) «σφάζονται» για μια φωτογραφία με ή κοντά σε Υπουργό-Υφυπουργό-Βουλευτή. Πόσο μάλλον για μια λήψη στην οποία διακρίνεται στο βάθος ο Πρωθυπουργός σε ένα Συνέδριο με χιλιάδες άλλους συμμετέχοντες από όλη τη χώρα.
  • Διεκδικούν, ξανά και ξανά, θέσεις ευθύνης άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους και μάλλον δεν τα πήγαν όσο καλά πιστεύουν, αφήνοντας εκτός νέα πρόσωπα που δεν έχουν τη δημοφιλία τους στα κομματικά γραφεία (ποιος ξέρει και ποιος θα μάθει για ικανότητες και θέληση για προσφορά). Τη δόξα και τους τίτλους, δε μίσησε κανείς…
  • Τουρισμός και επιτυχία στην Καστοριά  ίσον γεμάτη εστίαση και πληρότητα στα ξενοδοχεία.
  • Νέα Καστοριανή επιχειρηματικότητα σημαίνει ένα νέο καφέ (κυρίως στο χέρι), άντε κι ένα μοδάτο μπεργκεράδικο για 2-3 σεζόν.
  • Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι καταδικασμένο στην ερήμωση. Ούτε τα φθηνά ενοίκια δεν είναι ικανά να προσελκύσουν επιχειρήσεις και οικογένειες για μετακόμιση.
  • Ο πολιτισμός έρχεται σε δεύτερη-τρίτη-τέταρτη μοίρα. Εξαίρεση οι 2 (ευτυχώς) κινηματογράφοι που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ελάχιστη από τους ίδιους «γραφικούς» (με την καλή έννοια), η γκρίνια όμως για έλλειψη εκδηλώσεων, διαχρονικά είναι αντιστρόφως ανάλογη. Επίσης οι μισοί δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα Μουσεία της περιοχής (ίσως και να διαχωρίζουμε Νότια και Βόρεια παραλία, τι κι αν έχουμε θέση ευθύνης).
  • Βλέπουμε τους φοιτητές ως ευκαιρία για να γεμίσουν οι ανακαινισμένες γκαρσονιέρες και τα καφέ, αντί να επενδύουμε στην επιστημονική διάσταση ύπαρξης πανεπιστημιακών τμημάτων.
  • Εργαζόμενοι κλάδων, έχουν παράπονα και βιώνουν διαχρονικά αδικίες, αλλά δεν κάνουν το γενναίο βήμα προς τη δικαίωσή τους. Ούτε αντιλαμβάνονται τη δύναμη των social media και της δημοσιότητας.
  • Φωνάζουμε εύκολα την αστυνομία αν γίνεται μια εξωτερική εκδήλωση που ενοχλεί την παρακολούθηση τηλεόρασης στο σαλόνι μας.
  • Η Ομάδα της Καστοριάς δεν μπορεί να παίξει στο γήπεδο γιατί δεν έχει άδεια (το γήπεδο, ναι).
  • Εξακολουθούμε να κάνουμε τον Γύρο της Λίμνης με τα ΙΧ, γνωρίζοντας ότι καταστρέφουμε τα αμορτισέρ.
  • Υπάρχει άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων Δήμων του Νομού για το ποιος κάνει καλύτερη δουλειά και έργα, όταν η συνεργασία είναι ο μονόδρομος για την επιτυχία (πχ φανταστείτε έργα-εκδηλώσεις, όπως κολυμβητήριο-πανηγύρι Άργους, χωρίς την στήριξη και των Δημοτών Καστοριάς-Νεστορίου ή  το River Party μόνο με δημότες Νεστορίου). Επιπλέον, ο τουριστικός σχεδιασμός πρέπει να είναι συλλογικός στο Νομό και να μην αφορά ξεχωριστά κάθε Δήμο. Γιατί οι επισκέπτες να μην έχουν κίνητρο να γνωρίσουν τις ομορφιές όλου του Νομού;
  • Φτάσαμε στο σημείο να ακολουθούμε σε σχεδιασμό έργων, εκδηλώσεων πολιτισμού κλπ, σε επίπεδο Περιφέρειας, όχι μόνο την Κοζάνη (ίσως λογικό, λόγω πληθυσμού), αλλά και την Φλώρινα. Θυμηθείτε…η Φλώρινα ανακοινώνει υπόγειο πάρκινγκ, η Καστοριά φωνές και γκρίνιες για τις υποβολές προτάσεων και την συνεργασία πρώην και νυν. Επίσης και ο πληθυσμός της Καστοριάς μειώνεται δραματικά λόγω οικονομικής δυσκολίας. Θα το δούμε στα αποτελέσματα της απογραφής.
  • Για όλες τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις φταίει πάντα ένας εξωγενής παράγοντας. Το ακούμε, μάς αρκεί.
  • Εθιστήκαμε στην αγένεια και την έλλειψη παιδείας και τρόπων, έστω κι αν αυτό αφορά στην οδηγική συμπεριφορά εντός πόλης. Πεζοί και οδηγοί (συν οι επαγγελματίες)
  • Δεν ενοχλούμαστε με το κυκλοφοριακό χάος. Τις Τετάρτες λόγω λαϊκής που καθένας παρκάρει όπου βρει…στη Νότια παραλία, με τα διπλοπαρκαρισμένα θαμώνων καφετεριών που δυσκολεύουν συν τοις άλλοις την πρόσβαση στο Νοσοκομείο…στη θέα του ποδηλάτη που θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα όπου εκείνος θέλει και μπορείς να τον συναντήσει να ανεβαίνει την Αγίου Αθανασίου και να ρυθμίζει την ροή της κυκλοφορίας στο Γύρο της λίμνης (στον οποίο δεν απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων) ή στη Μ. Αλεξάνδρου.
  • Δεν κυκλοφορεί ψυχή τα βράδια, ειδικά τις καθημερινές, σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπου οικογένειες με παιδιά και ενήλικες με τις παρέες τους βρίσκουν κάτι να κάνουν σε πεζόδρομους- πλατείες, χωρίς να απαιτούνται έξοδα για ποτά και ακριβές εστιατορικές μερίδες. Χάθηκε το παιχνίδι με την ψυχαγωγία της οικογένειας, ενώ δόθηκε βάση στον (εύκολο) καφέ και το ποτό.
  • Δηλώνουμε παντού και συνεχώς πόσο ξερόλες είμαστε. Γνωρίζουμε κάθε συνωμοσία στον κόσμο και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο λάθους ή αμφισβήτησης. Επίσης μας αφορά περισσότερο τι κάνει, πώς το κάνει και γιατί το κάνει ο άλλος δίπλα μας, παρά μια δόση αυτοκριτικής και ενδοσκόπησης. Όλοι είμαστε τόσο έξυπνοι και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα πράγματα από τον οποιοδήποτε. Επίσης μας αδικούν.
  • Οι νέοι, κυρίως οι μορφωμένοι, έχουν φύγει ή φεύγουν. Αγαπούν και στηρίζουν την Καστοριά από ασφαλή απόσταση.
  • Θαυμάζουμε άλλες πόλεις και περιοχές, αλλά θεωρούμε χαμένη υπόθεση τη δική μας, αγνοώντας το ατομικό μερίδιο ευθύνης (ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε).
  • 3 συντριβάνια έχει η πόλη, το κεντρικό δε λέει να λειτουργήσει, στο ιστορικό δεν μπορεί να αλλαχθεί ο μηχανισμός, εδώ και δεκαετίες.
  • Τα Βυζαντινά μνημεία και δημόσια περιουσία λεηλατούνται.
  • Οι κομματικοί παράγοντες (συνήθως της Κυβέρνησης) δηλώνουν ευχαριστημένοι για τα κατορθώματά τους, έστω κι αν αυτά είναι στην ουσία άχρηστα Δελτία Τύπου ή φωτογραφίες.
  • Πολλοί ψηφοφόροι από εμάς χοροπηδούμε ακόμη στο άκουσμα του ονόματός μας από υποψήφιο και σε ένα απαλό χτύπημα στον ώμο…πιστεύοντας ότι αφήνει υπονοούμενα ρουσφετιού….

Αν δεν μας ψεκάζουν, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι φταίει…

aboutkastoria.gr

Back to top button