Καστοριά

Έκλεψαν μεταβυζαντινή εικόνα από εξωκλήσι στην Κλεισούρα (φωτο)

Κι όμως έφτασε η ανέλπιστη στιγμή και συνέβη αυτό που όλοι απευχόμασταν…

Όταν πριν τέσσερα χρόνια ξεκινούσαμε την προσπάθεια ίδρυσης του Κειμηλιαρχείου Κλεισούρας, κύρια μέριμνά μας, εκτός από την ανάδειξη των εκθεμάτων, ήταν η καταγραφή και η διαφύλαξή τους σε έναν ασφαλή χώρο. Κι όμως έφτασε η ανέλπιστη στιγμή και συνέβη αυτό που όλοι απευχόμασταν…
Το απόγευμα της 13ης Ιουνίου 2022 γυναίκες της Κλεισούρας, που κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους επισκέφθηκαν το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κλεισούρας, έναν γραφικό ναό που απέχει μόλις 2,5 χλμ. από το κέντρο του οικισμού, διαπίστωσαν ότι από το προσκυνητάρι εντός του ναού έλειπε η παλιά εφέστιος εικόνα του Προφήτη Ηλία.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, που σύμφωνα με τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά και τις διακοσμήσεις του αποδίδεται σε Ερατυρείς αγιογράφους και χρονολογείται περίπου στα 1870. Η εικόνα έχει διαστάσεις 70 x 48,5 εκ. και απεικονίζει τον Προφήτη Ηλία σε μετωπική στάση, ενώ στο κάτω μέρος φέρει δύο κυκλικά διάχωρα με σκηνές του βίου του (Ανάληψη του Προφήτη Ηλία στους ουρανούς και Επίσκεψη αγγέλου).
Άμεσα ενημερώθηκε ο εφημέριος της Κλεισούρας π. Βασίλειος Ανδρονικίδης, ο οποίος σήμερα το πρωί κατήγγειλε την κλοπή στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και κατέθεσε το σχετικό φωτογραφικό υλικό για την ταυτοποίηση της εικόνας.
Η ΕΦΑ Καστοριάς προτίθεται να διενεργήσει άμεσα αυτοψία και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες κοινοποίησης του συμβάντος στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Interpol.
Πιθανολογείται ότι η κλοπή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου πενταμήνου, καθώς ο ναός δεν είναι εύκολα προσβάσιμος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Ο π. Βασίλειος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή των ναών της Κλεισούρας παρακαλούν όλους τους κατοίκους και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να κοινοποιήσουν το συμβάν και να προσφέρουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για τον εντοπισμό της εικόνας.
Δρ. Νικόλαος Σιώκης

 

 

Back to top button