Ελλάδα

Κάμπινγκ: «Φρένο» στις κρατήσεις από κατασκηνωτές του εξωτερικού έφεραν καύσιμα και πόλεμος – Αυξημένη ζήτηση από Έλληνες τουρίστες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα 300 οργανωμένα κάμπινγκ της Ελλάδας, εκφράζεται για την φετινή σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές,αν και η αγορά της Ευρώπης παραμένει μουδιασμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Αν και είναι ακόμη σχετικά νωρίς για να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα, οι κρατήσεις του Ιουνίου είναι περιορισμένες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρο της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνη Δεληδημητρίου. Η αυξημένη ζήτηση κατά 5-10% παρουσιάζεται κυρίως στα μέσα Ιουλίου έως και τέλη Αυγούστου, με το ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από Έλληνες τουρίστες.

Οι περισσότεροι «κάμπερς» από το εξωτερικό, προέρχονται παραδοσιακά κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και σε μικρότερο βαθμό από Βρετανία, καθώς και από Πολωνία και Τσεχία τα τελευταία χρόνια. Αυτό το διάστημα, επιλέγουν να επισκεφθούν με τα τροχόσπιτά τους βασικούς δημοφιλείς αρχαιολογικούς προορισμούς όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, οι Δελφοί, ακόμη και η Αθήνα, με την εικόνα βέβαια, να μην έχει καμία σχέση με τις εποχές προ-κορωνοϊού.

«Φέτος μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα αλλά είναι ακόμη νωρίς. Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες φαίνονται διστακτικοί λόγω της τεράστιας αύξησης των καυσίμων, ενώ επικρατεί ακόμη και ο φόβος του πολέμου, ο οποίος τους σταματά από το να ξεκινήσουν το ταξίδι τους και να διασχίσουν άλλες χώρες για να έρθουν στη δική μας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο παράγοντες, η αγορά θα κινούνταν στα επίπεδα του 2019, ενώ τώρα, τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές» επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου.

Από την άλλη πλευρά, αν και οι κρατήσεις από το εξωτερικό φαίνεται να υποχωρούν για την φετινή σεζόν, η ζήτηση από την εγχώρια αγορά παρουσιάζεται ανοδική, με το 80% των κρατήσεων της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου να είναι σε μεγάλο βαθμό Έλληνες οικογενειάρχες με τα παιδιά τους για την ελευθερία που παρέχουν τα ελληνικά κάμπινγκ και την επαφή με τη φύση.

«Οι διανυκτερεύσεις θα έπρεπε κανονικά να ήταν διπλάσιες αυτόν τον καιρό, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα. Πολλοί πιστεύουν πως τα κάμπινγκ είναι μία φθηνότερη λύση, όμως δεν είναι έτσι. Για τους περισσότερους επισκέπτες είναι τρόπος ζωής, κι για αυτό έχουμε φροντίσει να αναβαθμιστούν και να είναι όσο πιο οργανωμένα γίνεται. Σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε 25.000 θέσεις που σημαίνει ότι τα ελληνικά κάμπινγκ μπορούν να εξυπηρετήσουν 100.000 άτομα την ημέρα».

«Αγκάθι» το ελεύθερο κάμπινγκ

Ως το «μεγάλο αγκάθι» στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, το ελεύθερο κάμπινγκ. Ο ίδιος σχολιάσε τους τουριστικούς οδηγούς στο εξωτερικό και τις διαφημίσεις που παρουσιάζουν πολλά σημεία της χώρας μας που μπορεί ο καθένας απλώς να στήσει στην σκηνή του και να ξεκινήσει τις διακοπές του.

«Αυτό φυσικά απαγορεύεται από τον νόμο. Το ελεύθερο κάμπινγκ υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και δεν γίνονται τόσοι έλεγχοι όσοι χρειάζονται. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τόσα χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά, ενώ αυξάνεται ακόμη και ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις αλλά ανησυχούμε και για την ασφάλεια των πολιτών».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα από τον κ. Δεληδημητρίου, πλέον ο κλάδος πλήττεται και από μισθώσεις τύπου Airbnb σε ιδιωτικά οικόπεδα, που προσφέρονται από πλατφόρμες ή από ειδικούς ιστοτόπους για οχήματα, τροχόσπιτα και σκηνές και λειτουργούν άτυπα ως κάμπινγκ.

thesstoday.gr

Back to top button