Ελλάδα

Αλλάζει ο χάρτης των εμβολίων το επόμενο διάστημα με νέες προσθήκες

Ο χάρτης των εμβολίων θα διαφοροποιηθεί έντονα το επόμενο διάστημα, με νέων προσθήκη εμβολίων και διαφορετικής τεχνολογίας σε σχέση με αυτά που κυκλοφόρησαν στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Αλφόνσο Βιτάλη και στην εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει προστεθεί το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ πριν από 10 ημέρες αδειοδοτήθηκε από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ένα ακόμη εμβόλιο το οποίο είναι με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τόνισε ότι «ενδεχομένως αυτά τα εμβόλια να έχουν καλύτερη απάντηση έναντι των νέων υποπαραλλαγών γιατί με αυτά το ανοσιακό σύστημα στοχεύει σε ολόκληρο τον ιό και όχι μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία αν αλλάξει μετά έχουμε το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής». Επιπλέον, είπε πως η Moderna παρουσίασε στον FDA τον φάκελο για το πρώτο διδύναμο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που θα καλύπτει και το στέλεχος ΒΑ4 και το ΒΑ5, «οπότε θα δούμε και την λογική των διδύναμων, τριδύναμων και πολυδύναμων εμβολίων».


Το ζήτημα με τα τελευταία υποστελέχη της Όμικρον είναι σχετικά διακριτά σε σχέση με τα προηγούμενα, έχουν μια διακριτότητα. Έτσι λοιπόν, εξήγησε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, η διαφοροποίηση είναι ικανή ώστε να προκύπτει κάτι το οποίο έχει μια διαφορετικότητα το οποίο να εκφεύγει της ανοσίας.

«Οι λοιμώξεις δεν είναι πολύ σοβαρές ευτυχώς. αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν επαναμολύνσεις σε έναν ικανό βαθμό, 15%-20%, σύμφωνα με τα  στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.  Παρότι πάντως, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι ανάλογη. Υπάρχει μια σύνδεση, ωστόσο η εκτίμησή μας είναι ότι το σύστημα δεν θα δεχτεί τον φόρτο που δέχτηκε στα προηγούμενα κύματα της πανδημία και αναφέρομαι στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες. Θα υπάρχει αύξηση αλλά όχι ανάλογη της αύξησης των κρουσμάτων» συμπλήρωσε.

Όσο αφορά στην οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουμε έναν συγκεκριμένο λοιμώδη παράγοντα, έναν ιό. Έχουμε μια συνθήκη, μια συσχέτιση παραγόντων που όταν υφίσταται μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την τοξική εικόνα η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο, αλλά αυτό δεν είναι το σύνηθες».

Τέλος, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων έχουν καταγραφεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 είναι εισαγόμενα, τα 4 εκτέθηκαν σε ανθρώπους που ταξίδεψαν και ένα μόνο είναι «ορφανό», δεν αναφέρει ταξίδι ή επαφή με άνθρωπο που ταξίδεψε.

ertnews.gr

Back to top button