ΕλλάδαΚαστοριά

Φοιτητικά ενοίκια: Η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων – Η κατάσταση στην Καστοριά

Άρθρο του προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μία δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. AirBnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, η βραχυχρόνια μίσθωση να αλλάξει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων τη φετινή χρονιά. Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά, η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Θεσσαλονίκη: 1 στις 4 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 25,14% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 48,06%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300 ευρώ έως 350 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες. Οι περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης διαθέτουν επιλογές, ενώ οι τιμές για μη ανακαινισμένα φοιτητικά διαμερίσματα, αλλά καλοδιατηρημένα κυμαίνονται από 220 ευρω έως 250 ευρώ ανάλογα τη περιοχή και την απόσταση από το κέντρο.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τ.μ. – 45 τ.μ., είτε για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ.

Στο Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τ.μ. – 40 τ.μ. κυμαίνεται από 280 ευρώ/μήνα έως 400 ευρώ/μήνα, ενώ κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. από 340 ευρώ/μήνα έως 460 ευρώ/μήνα.

Στην περιοχή Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τ.μ. – 40 τ.μ., κυμαίνεται από 320 ευρώ/μήνα έως 500 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 360 ευρώ/μήνα έως 550 ευρώ/μήνα.

Στη συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι 2.164 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

Καστοριά

Στην Καστοριά, καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων – studio έως 25τμ. Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για κατοικία 30 τ.μ. – 45 τ.μ. κυμαίνεται από 180 ευρώ/μήνα έως 230 ευρώ/μήνα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ. – 60 τ.μ. κυμαίνεται από 220 ευρώ/μήνα έως 270 ευρώ/μήνα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Καστοριά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χειμώνας είναι βαρύς και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης πολλές φορές αγγίζει – ξεπερνά το μηνιαίο μίσθωμα.

Συνέχεια στο makthes.gr

 

 

 

Back to top button