Καστοριά

Νίκος Ρίζος: Η χώρα βυθίζεται στην επιχειρηματική και οικονομική ανυπαρξία

Στην Ελλάδα για σουβλάκι και σε Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία για επενδύσεις, οι Γερμανοί
Στις 19 Αυγούστου του 2022, ο Γιώργος Κράλογλου, δημοσιογράφος του οικονομικού μέσου ενημέρωσης capital, δημοσίευσε το άρθρο με τίτλο που τον κράτησα γιατί αντιπροσωπεύει την οικονομική εικόνα της χώρας: «στην Ελλάδα για σουβλάκι και σε Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία για επενδύσεις, οι Γερμανοί».
Με το άρθρο του ενημερώνει ότι η πολυπόθητη επένδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που επρόκειτο να γίνει στην Ελλάδα και δη στην Κοζάνη, χάνεται οριστικά. Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξαφνικά ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με τη γειτονική μας χώρα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής. Η Next.e.Go Mobile που θα κατασκεύαζε μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε επίσημα πως μετά το μικρό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει στην Βουλγαρία το 2024, θα προχωρήσει στην ανέγερση και ενός δεύτερου παρόμοιου μεγέθους στα Σκόπια. Το νέο εργοστάσιο στα Σκόπια θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2024 και θα έχει έναν μέγιστο ρυθμό παραγωγής έως τα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον χρόνο, Θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Τέτοβο και θα απασχολεί 900 άτομα.
Είναι σημαντικό να αναλυθεί η δήλωση της εταιρίας για την τελική της επιλογή: «Η στρατηγική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βασίζεται στην εκτίμησή μας για το ανταγωνιστικό και ελκυστικό επενδυτικό κλίμα της περιοχής», δήλωσε ο Ali Vezvaei, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.
Δύο είναι τα κριτήρια της επιλογής της χώρας επένδυσης, όπως αναφέρεται στην δήλωση του Προέδρου της εταιρίας. Το πρώτο είναι το Ανταγωνιστικό και δεύτερο το Ελκυστικό περιβάλλον.
1. Το Ανταγωνιστικό Περιβάλλον
Η χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, βλέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μεταναστεύουν στις χώρες της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας των Σκοπίων και στην Αλβανία. Για νέες άμεσες επενδύσεις του εξωτερικού στον δευτερογενή τομέα, εδώ ούτε λόγος. Τι σημαίνει ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Φυσικά υψηλή παραγωγικότητα. Πως επιτυγχάνεται αυτή; Το ανταγωνιστικό περιβάλλον η υψηλή παραγωγικότητα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται από την υψηλή τεχνολογική και επιστημονική εξειδίκευση και τους υψηλούς μισθούς. Στις νότιες χώρες αντίθετα, όπου δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, διαμορφώνεται από την χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, την χαμηλή φορολογία των εισφορών των μισθών και με το χαμηλότερο επίπεδο μισθών.
Η Ελλάδα η χώρα η οποία νομίζει ότι έχει την υψηλή παραγωγικότητα των βορείων χωρών της Ευρώπης, εφαρμόζει υψηλή φορολογία επιχειρήσεων και εργασίας. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την φυγή των κεφαλαίων και των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες της Ελλάδος. Αυτό έχει άμεση συνέπεια την εσωτερική ανεργία και την φυγή ή την απαξίωση των υπολοίπων συντελεστών παραγωγής δηλαδή των μηχανημάτων, κεφαλαίων και εργασίας. Μόνο το έδαφος δεν φεύγει αλλά όπως θα αποδείξω πιο κάτω φεύγει κι αυτό. Αυτή είναι λοιπόν η αιτία της φυγής και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας επιτείνοντας το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας της χώρας.
2. Το Ελκυστικό Περιβάλλον
Το ελκυστικό περιβάλλον διαμορφώνεται πράγματι αρχικά από το κράτος, δημιουργώντας ένα φιλόξενο νομικό και οικονομικό πλαίσιο. Πάντα όμως στα πλαίσια του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργασιακού δικαίου που διέπεται εξ άλλου και από τις διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις του ΟΗΕ «περί δίκαιου εμπορίου». Διάταξη που ήδη έχει ενσωματωθεί στους διεθνείς κανόνες του Π.Ο.Ε. Το Ελληνικό κράτος εφαρμόζει το εν λόγω πλαίσιο και ειδικά για την Δυτική Μακεδονία και τις περιοχές Φλώρινας, Κοζάνης υπάρχει το πολύ ευνοϊκό ευρωπαϊκό επενδυτικό πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης.
Αποδεικνύεται όμως ότι για την εταιρία (και όχι μόνο γι΄ αυτή) των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτό το ευνοϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν είναι κυρίαρχη επιλογή. Ως κύριο κριτήριο για το ελκυστικό περιβάλλον, είναι ο λαός. Η κοινωνία δηλαδή αν και κατά πόσο είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις. Στην χώρα όμως οι ιδιωτικές ξένες επενδύσεις για την κοινωνία είναι κόκκινο πανί. Ακόμη και οι πολιτικοί συκοφαντούν την επιχειρηματικότητα. Φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες τους ονομάζουν στα Μ.Μ.Ε. Η μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη της χώρας είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα να γίνει ανάπτυξη μέσω των δημοσίων επενδύσεων. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχουν 4 μνημόνια επιτήρησης για 100 χρόνια, τα οποία υπέγραψαν τόσο δεξιές όσο και αριστερές κυβερνήσεις. Οι διαχειριστές του κράτους αλλά και των κρατικών επιχειρήσεων αποδείχθηκαν κακοδιαχειριστές.
Τα 4 υπογραφέντα μνημόνια αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Την αποτυχία ή την ανικανότητα των εσωτερικών διαχειριστών να διαχειριστούν (να διαχειριστούμε) τα του οίκου μας. Κι αυτή ακριβώς την αποτυχία οι πολιτικοί την μετατρέπουν σε συνθήματα πολιτικής πόλωσης και αντιπαράθεσης προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Η χώρα ζει και λειτουργεί με πολιτικά συνθήματα. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την χώρα στην απαξίωση και την φτωχοποίηση της χώρας.
Αυτοί είναι οι λόγοι (υποθέτω) που επέλεξε ο Γ. Κράλογλου, τον τίτλο του δημοσιεύματος. Στην Ελλάδα για σουβλάκι και σε Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία για επενδύσεις οι Γερμανοί, υπονοώντας βεβαία ότι η χώρα είναι μόνο για επενδύσεις στον τριτογενή τομέα στον τουρισμό.
Δυστυχώς ακόμη και για το σουβλάκι, τον τουρισμό δηλαδή, έχουμε πρόβλημα. Ανέφερα προηγουμένως ότι όλοι συντελεστές παραγωγής κεφάλαιο, μηχανήματα, εργασία και έδαφος, (πλην του εδάφους) μεταναστεύουν από την χώρα. Δυστυχώς και το έδαφος μεταναστεύει από την χώρα.
Οι ξένες εταιρίες που αγοράζουν Ελληνικά ξενοδοχεία, λειτουργούν ως θυγατρικές των οποίων οι έδρες βρίσκονται σε χώρες χαμηλής φορολογίας αφενός και αφετέρου τα ελληνικά ξενοδοχεία των ξένων θυγατρικών λειτουργούν με συμβάσεις ξενοδοχειακής υπεργολαβίας, όπου η υπεραξία εμφανίζεται στο εξωτερικό όπου εδρεύει η ξένη επιχείρηση. Επομένως πετύχαμε το αδιανόητο. Να είμαστε διώκτες όλων των συντελεστών παραγωγής, βυθίζοντας στην χώρας στην επιχειρηματική και οικονομική ανυπαρξία.
Ανακαλώντας την δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωσταντίνου Καραμανλή απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό της χώρας Α. Παπανδρέου που ήθελε να υπερφολογήσει τα πλοία της διεθνούς ναυτιλίας με ελληνική σημαία του είπε: Ανδρίκο το πλοία έχουν προπέλες και φεύγουν. Και συμπληρώνω όχι μόνο τα πλοία αλλά όλοι οι συντελεστές παραγωγής ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΕΡΓΑΣΊΑ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ.
Ελλάδα καληνύχτα.

 

 

Back to top button