Καστοριά

“Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου”: Ο Νίκος Ρίζος για τη σημερινή απόφαση της G7

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ, Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της G7, είναι κοινή, άρα ΟΜΟΦΩΝΗ. Αυτή είναι μία σημαντική ήττα για τον Πούτιν, διότι δεν μπόρεσε τελικά να διασπάσει την συνοχή της της G7, των χωρών της Μεγάλη Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, ΗΠΑ, Καναδά. Πιθανόν η πτώση του Προέδρου της Lukoil, από το νοσοκομείου να σχετίζεται με την παρούσα απόφαση.
Η κοινή ανακοίνωση: «Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία».
Οι στόχοι είναι αφενός οικονομικοί προκειμένου να προκληθεί μείωση των παγκοσμίων τιμών ενέργειας, αφετέρου πολιτικοί προκειμένου να αποδυναμώσουν την Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, συνεχίζει η κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.
Επομένως πλαφόν σημαίνει καθορισμό μίας ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και στα προϊόντα πετρελαίου. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στις 7 χώρες αλλά θα επιδιωχθεί ένας ευρύς συνασπισμός χωρών. Είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει στον Γ παγκόσμιο πόλεμο, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η Ρωσία από την μεριά της δήλωσε σήμερα, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Α. Νόβακ. «Η Μόσχα δεν σκοπεύει να προμηθεύσει πετρέλαιο σε χώρες που θα υποστηρίξουν την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού μαύρου χρυσού, Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πλήρης παραλογισμός»
Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι: Κατά πόσο είναι συμβατό με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου του ΠΟΕ;
Οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση αποτελεί παράβαση του ελευθέρου εμπορίου και δεν είναι συμβατή. Όμως υπάρχει ειδική διάταξη με την οποία προσωρινά κράτος ή κράτη μπορούν να επιβάλλουν ειδικά μέτρα παρέμβασης όταν υπάρχει σοβαρός κλονισμός που απειλεί την οικονομία μίας χώρας. Επομένως είναι συμβατό μέτρο το πλαφόν. Εξ άλλου ακόμη και η ίδια η Ρωσία δεν επικαλείται τους κανόνες του ΠΟΕ.
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί να είναι μέτρο αποτελεσματικό για την επίτευξη του διττού στόχου;
Η απάντηση στηρίζεται στο αν και κατά πόσο θα επιτευχθεί διαφάνεια στις συναλλαγές των χωρών της Δύσης. Επί πλέον οι G7, έχουν ένα όπλο απέναντι στις χώρες Κίνα, Ινδία, Τουρκία. Αυτές οι χώρες είναι γνωστό ότι αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με μεγάλες εκπτώσεις. Αυτό όμως αποτελεί παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ, αφενός (είναι τιμές ντάμπινγκ), αφετέρου αποτελούν παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας, διαστρεβλώνουν τον διεθνή ανταγωνισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες τις Δύσης θα επιβάλλουν στα προϊόντα των αυτών χωρών δασμούς αντιντάμπινγκ. Είναι προφανές ότι το πλήγμα στις εξαγωγές τους θα είναι σημαντικό, αν συνεχίσουν τις αγορές ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας. Παράδειγμα: Το κόστος παραγωγής και τα ψυκτικά έξοδα των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδος έχουν τριπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των εξαγομένων αγροτικών προϊόντων της Ελλάδος καθίστανται ακριβότερα από τα αγροτικά προϊόντα πχ. της Ινδίας αλλά και της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με βασικά άρθρα της θεμελιώδους Συνθήκης της ΕΕ, επιβάλλεται η διαμόρφωση ίσων ευκαιριών και κανόνων που δεν θα διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μελών.
Επομένως και μέσα της ΕΕ επιβάλλεται κοινή πολιτική ενέργειας. Παράδειγμα: αγροτικά προϊόντα της Πολωνίας η κάποιας άλλης χώρας με ειδική σύμβαση χαμηλού κόστους ενέργειας με την Ρωσία καθιστά ακριβά τα ελληνικά προϊόντα και τα εκτοπίζει τόσο από τις αγορές της ΕΕ όσο και στις διεθνείς. Είναι γνωστό το πρόβλημα της διάθεσης των μήλων της περιοχής μας.
Το τρίτο ερώτημα αφορά την Ρωσία. Κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί η απειλή της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις στις χώρες που θα εφαρμόσουν τιμές πλαφόν.
Η απειλή μπορεί να υλοποιηθεί, το αποτέλεσμα όμως κατά πόσο θα είναι επωφελές και αποτελεσματικό για την Ρωσία, είναι το ζήτημα, δηλώνοντας ότι θα βρει νέες αγορές. Ποιες νέες αγορές; Οι υπόλοιπες χώρες πλην Κίνας, Ινδίας που ανήκουν στον συνασπισμό της Σαγκάης, ανήκουν στις υπό ανάπτυξη χώρες, με χαμηλή ζήτηση, οι δε χώρες της Μ. Ανατολής ειδικά το Ιράν και Σαουδική Αραβία, θα βρεθούν να έχει ανταγωνιστή την σύμμαχο Ρωσία.
Το τέταρτο ερώτημα είναι: Είναι επομένως όλα ρόδινα για την δύση;
Προφανώς όχι. Τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν τους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς των χωρών της Δύσης με πολλά δις. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος, τα επιτόκια και την ανάπτυξη των χωρών της δύσης.
Συμπερασματικά : είναι μία σημαντική, αλλά προσωρινή, νίκη για τη δύση όσον αφορά την συνοχή της και μία προσωρινή ήττα για τον Πούτιν που επιδιώκει την αποδυνάμωση και την διάσπαση των χωρών της Δύσης και της ΕΕ. Η αποτελεσματικότητα της σημερινής απόφασης των G7, θα κριθεί από τον αριθμό των χωρών που θα συμμετάσχουν στον καθορισμό ανώτατης τιμής για τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας και αν και κατά πόσο θα ασκηθεί προσφυγή στον ΠΟΕ, για δασμούς αντιντάμπινγκ στα προϊόντα των χωρών κυρίως της Κίνας και της Ινδίας από τις χώρες της Δύσης που αποτελούν τις κύριες αγορές τους.

 

 

Back to top button