ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Προσωπικότητες προσφύγων της Καστοριάς: Αντώνης Καλαφατίδης

Ο Αντώνης Καλαφατίδης (1911-1997) ήταν φιλόλογος, γυμνασιάρχης και λυκειάρχης στην πόλη της Καστοριάς. Γεννήθηκε στην Απολλωνιάδα της Μικράς Ασίας το 1911 και σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τα τρία του αδέλφια στην Καστοριά, όπου συνέχισαν την εργασία τους ως αλιείς.
Έχοντας μεγάλη κλίση προς τα γράμματα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (1932-37). Έπειτα, κατατάχθηκε ως έφεδρος στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησε από τις τάξεις του στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ως Εφ. Ανθλγος ΠΒ. Κατά την Κατοχή διορίστηκε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο Καστοριάς και για κάποιο διάστημα φυλακίστηκε από τις ιταλικές αρχές. Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-48) υπηρέτησε και πάλι στις τάξεις του ΕΣ, φθάνοντας έπειτα στο βαθμό του Τχη ΠΒ.
Ως καθηγητής του Γυμνασίου και έπειτα Λυκείου Καστοριάς σημάδεψε για 35 χρόνια την εκπαιδευτική πορεία χιλιάδων μαθητών της περιοχής. Μετά το 1965 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1977 υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης.
Συνδέθηκε με την ανέγερση του νέου Γυμνασίου Καστοριάς και του συγκροτήματος των λυκείων στη Χλόη, αλλά και την ατυχέστατη κατεδάφιση του ιστορικού γυμνασίου.
Παράλληλα, χρημάτισε επιμελητής αρχαιοτήτων (1952-64) με σημαντικό έργο όσον αφορά τη συντήρηση εκκλησιών και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Καστοριάς, του πρώτου φορέα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
Επίσης, αρθρογραφούσε τακτικά και για δεκαετίες στην εφημερίδα Νέα Καστοριά.
Την τελευταία περίοδο του βίου του έζησε στην Αθήνα, όπου απεβίωσε πλήρης ημερών, αλλά ενταφιάστηκε στην αγαπημένη του Καστοριά.
Βιβλιογραφία:
Ν. Δασκαλάκης – Λ. Νικηφορίδης – Ε. Πελαγίδης (επιμ), Αντίχαρη στον Αντώνη Καλαφατίδη, Θεσ/νίκη 1998·
Σ. Μπουτσιάδου-Καρολίδου, Από την Απολλωνιάδα στην Καστοριά, Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, Καστοριά 2010.
Istorika Kastorias

Back to top button