ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην ξενάγηση στον Άγιο Λουκά στο Απόζαρι (βίντεο-ρεπορτάζ)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για πέμπτη συνεχή χρονιά συμμετείχε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια ιδιαίτερη ξενάγηση «Βγαίνοντας από την Λήθη. Συντήρηση τοιχογραφικού διακόσμου και οροφογραφίας Αγίου Λουκά Καστοριάς» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στον ομώνυμο ναό .
Το μνημείο παρέμενε για δεκαετίες κλειστό σε κακές συνθήκες διατήρησης, αν και είχαν υλοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης σε αυτό. Εκκρεμούσε, ωστόσο, η συντήρηση του τοιχογραφικού του διακόσμου, καθώς το μνημείο παρουσίαζε ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα της πόλης (το μοναδικό που διαθέτει ζωγραφική στην οροφή και τοιχογραφίες μιας ιδιαίτερης τεχνοτροπίας).
Μετά την εκπόνηση επικαιροποιημένων μελετών, το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2020 οι σχετικές εργασίες (εξυγίανση του χώρου, στερέωση της απολεπισμένης ζωγραφικής επιφάνειας, στερέωση υποστρώματος στους τοίχους και την οροφή του ναού).
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023.
Αναλυτικότερα από την προϊστάμενη του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κ. Αμαλία Γκιμουρτζίνα στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελένης Ψωμαδάκη από το δελτίο ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ1.

 

Back to top button