ευρωπη

Οδηγία για τη νέα υποπαραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ, ΒQ.1 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων

Δέκα (10) κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της ΟΜΙΚΡΟΝ, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1. εντοπίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Για το νέο στέλεχος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων, έχει εκδώσει οδηγία για της χώρες της Ε.Ε. για επαγρύπνηση, καθώς σε πέντε χώρες έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα της υποπαραλλαγής, σε ποσοστό από 5% έως 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.

Στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ένα στα πέντε κρούσματα ήταν μόλυνση από το συγκεκριμένο στέλεχος. Έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι η νέα υποπαραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ προκαλεί σοβαρότερες λοιμώξεις, ενώ ως προς τη μεταδοτικότητα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να επικρατήσει της παραλλαγής ΟΜΙΚΡΟΝ 5 μέσα στο Δεκέμβριο.

The video playback was aborted due to a corruption problem or because the video used features your browser did not support.

Στην Ελλάδα έως σήμερα το 95% των κρουσμάτων οφείλεται στην ΟΜΙΚΡΟΝ 5 και το 2,5% στην ΟΜΙΚΡΟΝ 4, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα 28 στελέχη. Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 4%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5%, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 82 από 74 την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 23% αυξήθηκαν οι θάνατοι που έφτασαν τους 138 την τελευταία εβδομάδα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη/ertnews.gr

Back to top button