Καστοριά

Ο Άγιος Νέστορας και η “αρματωσιά” του σε αγιογραφία στην Καστοριά (φωτο)

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Νέστορας. Σύμφωνα με το βίο του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, μαθητής του Δημητρίου, μαρτύρησε αφού εξόντωσε τον Λυαίο στο Θέατρο-Στάδιο της Θεσσαλονίκης.
Στην αγιογραφία απεικονίζεται ως στρατιώτης. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απεικονίσεις του κοσμεί το εσωτερικό του Αγίου Νικολάου του Μάγιστρου Νικηφόρου Κασνίτση στη Καστοριά και είναι σύγχρονη της ανέγερσης του Ναού στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Εποχή ακμής της δυναστείας των Κομνηνών και της Καστοριάς ιδιαίτερα, ως καλλιτεχνικό και στρατιωτικό κέντρο.
Ο Άγιος Νέστορας απεικονίζεται ως ένας “Κλιβανοφόρος” μέλος των επίλεκτων σωμάτων της Αυτοκρατορίας. Η απεικόνιση αυτή, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία από τον ειδικό κατασκευαστή πανοπλιών κ. Κατσίκη ενός εντυπωσιακού αντιγράφου της “αρματωσιάς” του πολεμιστή.
Εκτίθεται μεταξύ άλλων στο ιδιωτικό μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας στην Αθήνα, ενώ παρόμοια έργα του φιλοξενούνται στο ερευνητικό κέντρο του Dunberton Oaks, στην Ουάσιγκτον, ένα ίδρυμα της ευρύτερης “οικογένειας” του πανεπιστημίου του Harvard,στο τμήμα της Βυζαντινής στρατιωτικής ιστορίας.
Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον αν τα κατά τα άλλα πολύ αξιόλογα μουσεία Βυζαντινού πολιτισμού στην Ελλάδα, πόσο δε μάλλον αυτό της Καστοριάς, λόγω άμεσης σχέσης με την απεικόνιση του Αγίου/Πολεμιστή, να παρουσίαζαν αντίστοιχα αντίγραφα όπως το μουσείο της Ουάσιγκτον.
Νομίζω πώς έτσι οι μη “ειδικοί” επισκέπτες θα αντιλαμβάνονταν καλύτερα το γεγονός ότι η Βυζαντινή ιστορία και τέχνη ακόμα και μέσα από τις θρησκευτικές εικόνες έχει πολλά να μας μάθει για τη καθημερινή ζωή των προγόνων μας.
Ρωμύλος Μαντζούρας

Σύγχρονο αντίγραφο πανοπλίας του 12ου αιώνα με βάση την τοιχογραφία του Αγίου Νέστορα στο ναό του Αγίου Νικολάου στη Καστοριά.
Η Βυζαντινή στρατιωτική πτέρυγα του Μουσείου του ερευνητικού Κέντρου και βιβλιοθήκης του Dunberton Oaks στην Ουάσιγκτον των Η.Π Α.

 

 

Back to top button