Ελλάδα

ΕΝΙΘ: Δημόσια υγεία αποκλειστικά για έχοντες – 1.300 ασθενείς σε λίστα αναμονής φέτος μόνο στο Παπανικολάου

Σε ατελείωτες λίστες αναμονής βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας το χειρουργείο τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εν τέλει, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστο Καραχρήστο, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, με την εικόνα του ΕΣΥ να έχει επιδεινωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, μετά την έξαρση της πανδημίας.

«Το ΕΣΥ πιέζεται όχι από την πανδημία αυτό το διάστημα, από την “πανδημία” των υπολοίπων παθήσεων, που μένανε χωρίς την αναγκαία περίθαλψη και τώρα έχουμε ατελείωτες λίστες αναμονής», αναφέρει στο ThessToday.gr. Και δίνοντας το παράδειγμα του Παπανικολάου επισημαίνει πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «από το 2017 υπάρχουν ασθενείς στις επίσημες λίστες, που φτάνουν τους 5.500. Τα χειρουργεία που έχουν προκύψει σε αναμονή από το 2022 και μετά, τους τελευταίους εννέα μήνες δηλαδή, είναι 1.300. Είναι νούμερα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΥ».

Σε αναμονή ακόμη και καρκινοπαθείς

Ακόμη και καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν για τις επεμβάσεις τους, με ό,τι κίνδυνο για την υγεία τους συνεπάγεται η καθυστέρηση στην περίθαλψή τους. Σύμφωνα με τον κ. Καραχρήστο: «Το προηγούμενο διάστημα είχε επικοινωνήσει με την ένωση καρκινοπαθής που βρισκόταν τρεις μήνες σε αναμονή και δεν ήξερε πότε θα γίνει το χειρουργείο του. Για έναν καρκινοπαθή ακόμα και μια μέρα αναμονή μπορεί να είναι κρίσιμη για την υγεία του».

Αντιδράσεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Παράλληλα ο ίδιος εξαπέλυσε βολές προς την κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται «σε αντιδραστική κατεύθυνση, κυρίως στο κομμάτι της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

Ειδικότερα: «Το νομοσχέδιο προβλέπει την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίοι δε μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ιατρικό team που πρέπει να έχει συνεχή παρουσία όσον αφορά την φροντίδα ενός ασθενούς. Θα έρθουν για να καλύψουν τρύπες και κενά. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο για να αυξήσουν, όπως λένε, το εισόδημά τους. Ένα εισόδημα που φυσικά κρατάνε παγιωμένο χαμηλά παρά τη δικαίωσή μας δύο φορές στο ΣτΕ για τις περικοπές που έγιναν το 2010 και το 2017. Με αυτόν τον τρόπο μάς λένε ότι θα πρέπει να δουλεύουμε πρωινό ιατρείο, εφημερίες, απογευματινό ιατρείο στο νοσοκομείο, που πρακτικά συνεπάγεται δουλειά μέρα νύχτα για να μπορούμε να βγάλουμε ένα επιπλέον εισόδημα».

Ενώ όσον αφορά την περίθαλψη των ασθενών, σημείωσε πως περισσότεροι θα αναγκαστούν να πληρώσουν. «Λόγω της παγιωμένης υποστελέχωσης, είναι δεδομένο ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου, είτε σε μια κλινική. Μόνο όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή την περίθαλψη που χρειάζεται».

Φόβος για το ενδεχόμενο νέου κύματος

Ανησυχία προκαλούν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών για νέο κύμα κορωνοϊού μέσα στο Νοέμβριο, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και η πίεση της υπερεργασίας των υγειονομικών γίνεται εντονότερη.

«Τα πάγια θέματα που μας απασχολούν είναι η έλλειψη προσωπικού και η συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η πίεση από την έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια. Η δουλειά μας γίνεται όλο και πιο δυσκολη και πιο εντατικοποιημένη, με όλο και λιγότερο προσωπικό», αναφέρει στο ThessToday.gr ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του σωματείου του Ιπποκρατείου.

Επισημαίνει δε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Αν έρθει ένα νέο κύμα που θα σημάνει περισσότερες εισαγωγές και αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου δεδομένο».

thesstoday.gr

Back to top button