ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Θεόδωρος Γκαλίτσας: “Ποιοι αισχροκερδούν εις βάρος των μηλοπαραγωγών και των καταναλωτών;”


Η συγκομιδή έφτασε στο τέλος της.
Μια από τις δυσκολότερες χρονιές για την μηλοκαλλιέργεια που έχουν περάσει ποτέ.
Με τιμές 0,15-0,20€ σε όσους κατάφεραν να κλείσουν συμφωνίες με τιμή και για την πλειοψηφία με τιμές «ανοιχτές»…
Και μια ακόμα μερίδα παραγωγών που προτίμησαν να τα τινάξουν και να συγκομίσουν την παραγωγή τους από το έδαφος για χυμό με τιμές 0,05-0,07€!
Με ένα κόστος παραγωγής που αγγίζει τα 0,36-0,40€ μετά και από τις τεράστιες αυξήσεις σε καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ηλεκτρική ενέργεια. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο τεράστια είναι η ζημιά.
Οι άρχοντες του τόπου δεν πρέπει να εφησυχάσουν και να αρκούνται σε Ευχολόγια.
Ο αγροτικός κόσμος ζητά επιτακτικά βοήθεια!
Τονίζω… Βοήθεια και όχι ελεημοσύνη!
Περιμένει αγωνιωδώς έμπρακτη στήριξη από το κράτος, οικονομική, αλλά και αυστηρούς ελέγχους σε όσους αισχροκερδούν εις βάρος του. Δεν μπορεί κάνεις να διανοηθεί, ότι τα μήλα που φεύγουν από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι από 1,50€ έως 2,50€.
Δεν μιλάμε καν για μήλα που η τιμή προς τους καταναλωτές αυξάνεται λόγο κόστους συντήρησης… αφού έχουν διαλογιστεί και μεταφερθεί κατευθείαν για κατανάλωση!
Τι συμβαίνει άραγε;
Ποιοι αισχροκερδούν εις βάρος των μηλοπαραγωγών και των καταναλωτών που αγοράζουν ένα εξευτελιστικά αγορασμένο προϊόν από το χωράφι, σε τιμές εξωφρενικές στο ράφι;
Οι αγρότες και ειδικότερα οι μηλοπαραγωγοί ζητούν και απαιτούν λύσεις, πράξεις και δικαιοσύνη!
Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι αν συνεχιστεί για άλλη μια φορά αυτή η κατρακύλα, ποιος θα έχει την δυνατότητα να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά. Ήδη τα χρέη έχουν πιάσει κόκκινο. Οι Γεωπόνοι έχουν εξάντληση κάθε δυνατότητα πίστωσης, οι πρατηριούχοι καυσίμων το ίδιο, οι εργάτες ζητούν τα μεροκάματα τους και αυξήσεις!!!
Υπάρχει μια αλυσίδα στην κυκλική οικονομία που έχει σπάσει και το γρανάζι γυρίζει ανεξέλεγκτο…
Καλό κουράγιο σε όλους τους μηλοπαραγωγούς και ευελπιστούμε η βοήθεια που υπόσχονται οι κρατικοί λειτουργοί να είναι ικανή να κρατήσει όρθιο τον τόπο μας και την μηλοκαλλιέργεια!
Θεόδωρος Γκαλίτσας

Back to top button