Ελλάδα

8 + 1 SOS tips για γιορτινά μαγειρέματα

Σβόλιασε η μπεσαμέλ; Τέλειωσε η φαρίνα; Βγήκε πολύ σφιχτή η σάλτσα σοκολάτας; Μην ανησυχείτε και όλα λύνονται… Ή σχεδόν.

1. Αν σβόλιασε η μπεσαμέλ. Τη βγάζετε από την κατσαρόλα, τη χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λεία και την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα για να ολοκληρώσετε την εκτέλεση.

2. Αν τέλειωσε η «φαρίνα». Η συνταγή ζητάει «φαρίνα» ή «αλεύρι που φουσκώνει μόνο του» κι εσείς στο σπίτι έχετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Κανένα πρόβλημα. Προσθέστε σε κάθε μισό κιλό αλεύρι 3½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ ή 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με με 1 κ.σ. χυμού λεμονιού.

3. Αν ξεμείνατε από άχνη. Μπορεί να ακούγεται φοβερό να τελειώσει η ζάχαρη άχνη την εποχή των «χιονάτων» γλυκισμάτων, αλλά δεν είναι και τόσο. Φτιάξτε μόνοι σας, χτυπώντας λίγη ώρα στο μπλέντερ κανονική κρυσταλλική ζάχαρη. Μπορεί να μη γίνει η αέρινη πούδρα του εμπορίου, αλλά θα γίνει μια λεπτή, λευκή σκόνη, ικανή να σας καλύψει τις ανάγκες της στιγμής.

4. Αν έκανε σβόλους η σοκολάτα. Επαναφέρετε την υφή της λιωμένης σοκολάτας προσθέτοντας λίγο ηλιέλαιο και ανακατεύοντας με σπάτουλα.

5. Αν βγήκε πολύ σφιχτή η γκανάς. Αραιώστε το μείγμα με λίγο φρέσκο γάλα.

6. Αν βιάζεστε να ξεφλουδίσετε τις καυτές πατάτες. Όταν μαγειρεύετε για τραπέζι συχνά ο χρόνος πιέζει. Περάστε γρήγορα στο …παρασύνθημα και προχωρήστε στην εκτέλεση της πατατοσαλάτας ή του πουρέ, βυθίζοντας αμέσως τις καυτές βραστές πατάτες σε νερό με παγάκια. Θα δείτε τι εύκολα ξεφλουδίζονται στη συνέχεια, σχεδόν με δυο κινήσεις.

7. Αν δε βρίσκετε ξινή κρέμα. Η συνταγή ζητάει sour cream αλλά εσείς στο ψυγείο έχετε κλασική κρέμα γάλακτος; Ανακατέψτε 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη με το χυμό ενός λεμονιού. Μ’ αυτό τον τρόπο η κρέμα πήζει άμεσα και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως στη θέση της «ξινής κρέμας».

8. Αν το βαζάκι δε λέει να ανοίξει. Τοποθετήστε το …ζόρικο βαζάκι με τις πίκλες ή τη μαρμελάδα ανάποδα σε μπολ με ζεστό νερό. Αφήστε το εκεί για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε το με τη βοήθεια μιας πετσέτας.

9. Αν τα μελομακάρονα που φτιάξατε με τα παιδιά θυμίζουν …βατραχάκια. Πείτε τα …βατραχομελομακάρονα και ευχαριστηθείτε τα με τους αγαπημένους σας. Γιατί τίποτα στη σπιτική μαγειρική δεν έχει να κάνει, τελικά, με την τελειότητα, όλα έχουν να κάνουν με το ότι περνάμε ωραία μαζί όταν δημιουργούμε και όταν μοιραζόμαστε. Καλές γιορτές, με υγεία, αγάπη, λιχουδιές και πολλά πολλά γέλια για όλους και όλες!

icookgreek.com

Back to top button