Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Απολογισμός της εορταστικής περιόδου (της Ξανθίππης Μπαλλή)

Τελείωσαν και οι γιορτές, πάνε και τα καρναβάλια. Από σήμερα το βράδυ τα κεφάλια μέσα. Καθώς ξεκουράζετε τα κουρασμένα πόδια σας από τον τρελό χορό, κάντε παρέα στη σκέψη μου με μοναδικό γνώμονα το αύριο των παιδιών μας.
Μια αναμφίβολα καλή τουριστική περίοδος για την περιοχή μας. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους: η απίστευτη φυσική ομορφιά της Καστοριάς μας, η μετά τον covid απελευθέρωση, ο καλός καιρός, οι εκδηλώσεις των συλλόγων, των Δήμων, των επαγγελματιών εστίασης.
Οι επισκέπτες μας φέτος δεν παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα γλέντια των ντόπιων, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις αμέτρητες γουρουνοχαρές, στη χριστουγεννιατικη υπαίθρια αγορά, στα μπουλούκια χωρίς οικονομική συμμετοχή και στις διάφορες εκδηλώσεις πρίν τα Θεοφάνεια. Θετική εξέλιξη φυσικά και η ίδρυση του συλλόγου Καρναβαλιού.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν αξιέπαινες προσπάθειες και αυτές απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό. Η Καστοριά γεμάτη από ζωή, ήχους, γεύσεις, μυρωδιές, παιδικά γέλια, νεανική ζωντάνια, επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Κάνοντας έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό καταγράφονται δύο απόψεις: Οι ρομαντικοί, απογοητευμένοι, θεωρούν ότι η Καστοριά -στην προσπάθεια της να γίνει ελκυστική- χάνει σιγά σιγά τον εαυτό και τον χαρακτήρα της. Οι ρεαλιστές από την άλλη, ενθουσιασμένοι, θεωρούν ότι ένας τόπος εξελίσσεται προς οποία κατεύθυνση αποφέρει οικονομικά. Εντέλει money is everything.
Η αλήθεια μάλλον είναι -όπως πάντα άλλωστε- κάπου στη μέση: Η εξέλιξη κάθε ζωντανού οργανισμού είναι αναπόφευκτη και η επιβίωση του κρίνεται από την προσαρμοστικότητα του. Κάθε τόπος είναι κι αυτός ένας οργανισμός που ζει μέσα από τους ανθρώπους του, εσένα, εμένα, τον δίπλα. Κι εμείς ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΜΑΣ.
Ο τόπος μας, νεοεισερχόμενος σχετικά στον τουριστικό τομέα, χρειάζεται σαφή τουριστική στοχοθεσία και οργανωμένη καθοδήγηση, αλλιώς θα καταλήξει έρμαιο αυτών που θα τον εκμεταλλευτούν σαν όμορφο μα άβγαλτο κορίτσι και μετά θα τον πετάξουν σαν λεμονόκουπα.
Το διάστημα αυτό πολλοί τοπικοί επαγγελματίες είδαν αναμφισβήτητα μεγάλη αύξηση του τζίρου τους. Αναρωτιέμαι όμως, πόσοι από αυτούς θα επενδύσουν τα κέρδη τους στον τόπο που γέμισε με την ομορφιά του τα ταμεία τους. Ή μήπως ξεχάσουν ό,τι άδολα και απλόχερα τους χάρισε και τον προδώσουν ενισχύοντας ξένες αγορές με τα ψώνια τους ή ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις σε άλλους νομούς; Ή ακόμα αγοράζοντας ακίνητα νοτιότερα πριν γίνουμε “Βαλκανικός αρκουδοτοπος” όπως άκουσα πρόσφατα;
Ας μην γελιόμαστε, υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι “μαστρωποί” της όμορφης Καστοριάς μας: Κάποιοι άρχοντες που δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, αλλά για την επαγγελματική τους αποκατάσταση μέσω της εκλογής τους σε κάποια αδρά αμειβόμενη θέση. Κάποιοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το προσωπικό και γρήγορο κέρδος τους. Και φυσικά πολλοί αδιάφοροι πολίτες που για διάφορους λόγους παίρνουν ό,τι τους δίνουν…
Ποιός μπορεί τότε να σώσει την αρχόντισσα Καστοριά (και για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ όλο το νομό μας) από την “πορνεία”;
Ο τόπος είναι οι άνθρωποι του, δηλαδή όλοι ΕΜΕΊΣ. Μόνο εμείς μπορούμε να ορίσουμε μέσω των προσωπικών καθημερινών, απλών και σημαντικών επιλογών και προσαρμογής μας το μέλλον και την επιβίωση του. Κανείς άλλος. Κανείς. Ναι, φυσικά και πρέπει να προσαρμοστούμε. Αλλά να προσαρμοστούμε σε οτιδήποτε νέο εμφανίζεται χωρίς να κρίνουμε ποιος και γιατί το φέρνει; Στο ευτελές; Στο γρήγορο;
Η εξέλιξη χρειάζεται χρόνο και γίνεται σταδιακά. Κάνοντας σοφές επιλογές, σεβόμενοι το παλιό υποδεχομαστε το νέο. Πατώντας σε γερές βάσεις γίνονται σπουδαία εξελικτικά άλματα.
Από αύριο συνεχίζει το τρέξιμο. Καλή χρονιά φίλοι μου! Και του χρόνου με υγεία!

 

 

 

Back to top button