Ελλάδα

Η ακρίβεια αλλάζει την μόδα – Στροφή στα μεταχειρισμένα ρούχα

«Άνθηση» γνωρίζει και πάλι ο τομέας της second hand ένδυσης και υπόδυσης, ο οποίος έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς αποφασίζουν να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία σε ρούχα από δεύτερο χέρι, με τους οικονομικούς λόγους να αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Τα μεταχειρισμένα ρούχα στην χώρα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, μία ιστορία που φαίνεται πως επαναλαμβάνεται και σήμερα με αρμόδιους επαγγελματίες που μίλησαν στο ThessToday, να εκτιμούν πως τα επόμενα δέκα χρόνια, ενδέχεται η μόδα των second hand να διεκδικήσει μία μεγάλη θέση στην αγορά. «Κάτοικοι της πόλης αλλά και τουρίστες πλέον επισκέπτονται όλο και συχνότερα τέτοιου είδους καταστήματα, καθώς μπορούν να βρουν μοναδικά κομμάτια ρούχων σε πολύ φθηνές τιμές, αρκεί φυσικά να έχουν την υπομονή να ψάξουν. Παρατηρούμε συνεχώς πως κυρίως η νεολαία στρέφεται όλο και περισσότερο προς αυτή τη μόδα» εξηγεί η Κατερίνα, υπάλληλος thrift shop στη Θεσσαλονίκη.

 

Με μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της συμπρωτεύουσας μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι λίγα πλέον τα καταστήματα second hand και vintage ρούχων, κάτι το οποίο ενδέχεται να σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αγορά. Κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, έχει γίνει μία μεγάλη στροφή της νεολαίας αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών, όσον αφορά την στήριξη αυτής της αγοράς, με τους επιχειρηματίες να ανοίγουν νέα μαγαζιά λόγω της αυξημένης πελατείας. «Υπάρχουν μεγάλες μάρκες και μοντέρνα ρούχα για κάθε γούστο τα οποία φαίνεται πως οι νέες γενιές αγαπούν και στηρίζουν. Είναι μεγάλη η χαρά μας να ταξιδεύουμε για να βρίσκουμε ιδιαίτερα κομμάτια, τα οποία μπορεί ο καθένας να αγοράσει σε αρκετά φθηνότερες τιμές από τις μεγάλες αλυσίδες. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν “θησαυροί” εδώ μέσα. Η κίνηση στα καταστήματα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από την άνοιξη του 2022, κι από τότε δεν έχει σταματήσει». αναφέρει στο ThessToday.gr, ο Αποστόλης, υπάλληλος επιχείρησης με μεταχειρισμένα ρούχα.

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μπλούζες με 4-5 ευρώ, παντελόνια με 6-15 ευρώ, φορέματα και πουκάμισα με 5-10 ευρώ. Αυτό το διάστημα αναζητούν κυρίως χειμερινά ρούχα, οπότε υπάρχουν δερμάτινα, γούνες και παλτό, τα οποία ξεκινούν από ανάλογες χαμηλές τιμές και φτάνουν μέχρι και τα 50-100 ευρώ, σε περίπτωση που πρόκειται για ένα μοναδικό vintage κομμάτι.

“Επιχειρήσεις” ειδών second hand και στα social media

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς τα καταστήματα second hand ήρθαν και πάλι στην “επιφάνεια” κυρίως κατά την διάρκεια της πανδημίας που όλοι άδειαζαν-γέμιζαν τις ντουλάπες τους. Δεν είναι λίγοι οι νέοι, που αποφάσισαν να ξεκινήσουν την δική τους “επιχείρηση”, δημιουργώντας έναν λογαριασμό ή μία σελίδα στα social media, όπου εκεί πωλούσαν τα ρούχα τους. Κάπως έτσι, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πλέον δεκάδες σχετικοί λογαριασμοί που μπορεί ο καθένας να αναζητήσει μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία μπορούν να παραλάβουν ακόμη και την ίδια μέρα.

«Πιστεύω πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχουν πλέον φυσικά καταστήματα με second hand ρούχα, ξεκίνησαν από το διαδίκτυο και τα social media. Όλοι μας τα θεωρούμε ένα μεγάλο όπλο για την δουλειά μας, καθώς μπορούμε να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας γρήγορα και με πολύ απλό τρόπο. Γενικότερα όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος επαγγελματίας με αυτό το κομμάτι, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνει γνωστός στην αγορά του ίντερνετ και να τον προτιμούν οι καταναλωτές».

Όπως λένε, απλώς βγάζουν βίντεο ή φωτογραφίες τα ρούχα που είναι διαθέσιμα, με μία σύντομη περιγραφή όσον αφορά το μέγεθος και την τιμή τους. Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να στείλει μήνυμα για οποιοδήποτε ρούχο τον ενδιαφέρει, και να πραγματοποιήσει την παραγγελία του.

Μεγάλες αλυσίδες με second hand ρούχα και αξεσουάρ

Στο εξωτερικό αποτελεί ήδη σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, να υπάρχουν μεταχειρισμένα ρούχα δίπλα στα ράφια με ολοκαίνουριες συλλογές, με την τάση των second hand να έχει φτάσει πλέον στις αλυσίδες, όπως και αξεσουάρ σε μεγάλους οίκους.

Συγκεκριμένα, όπως έχει αναφερθεί σε ΜΜΕ του εξωτερικού, το Zara πρόκειται να φέρει μία υπηρεσία μεταχειρισμένων ρούχων που θα επιτρέπει στους πελάτες, αρχικά του Ηνωμένου Βασιλείου, να μεταπωλούν, να επιδιορθώνουν ή δωρίζουν είδη που δεν χρειάζονται πια -online ή μέσω ενός καταστήματος. Εάν η υπηρεσία είναι επιτυχής, είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες βασικές αγορές.

Την ίδια γραμμή πέρα από μάρκες fast fashion ακολουθούν πλέον και μεγάλοι οίκοι. Η πολυεθνική Kering που ειδικεύεται σε μεγάλα brand όπως Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta έχει επίσης ανακαλύψει τον κόσμο των μεταχειρισμένων.

thesstoday.gr

Back to top button