Ελλάδα

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μια υγιεινή και απολαυστική συνήθεια, εφόσον γίνεται εντός των ορίων που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μας

Τα φρούτα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και είναι μια πολύ καλή επιλογή ως σνακ ή για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα. Δεν μπορούμε όμως να τρώμε απεριόριστη ποσότητα φρούτων, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίσει με ασφάλεια έως 25 γραμμάρια απλών ζαχάρων την ημέρα.

Αυτή είναι η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε δύο μήλα ή δύο πορτοκάλια, με τη μορφή φρουκτόζης. Μια μπανάνα μπορεί να περιέχει ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό ωρίμανσης από 15 έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης.

Φρούτα που έχουν αυξημένη συγκέντρωση ζαχάρων είναι τα σύκα τα σταφύλια και το μάνγκο. Αυτά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διαβήτη ή που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Φρούτα με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης και αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι οι φράουλες, τα μούρα, τα μύρτιλλα και τα ακτινίδια.

Άτομα και παιδιά που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα «δικαιούνται» να καταναλώσουν παραπάνω φρούτα, χωρίς να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Τα φρούτα είναι μια υγιεινή τροφή και η κατανάλωση τους με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση τους, μας επιβαρύνει με ζάχαρη που προκαλεί περισσότερη βλάβη στην υγεία παρά οφέλη.

drtsoukalas.com

 

 

 

Back to top button