ΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνη

Στέφανος Λιούζας: Να σώσουμε τα βουνά μας (βίντεο)


Το αδιέξοδο του διοξειδίου του άνθρακα και οι νέες λύσεις…
Από το 2005 και εντεύθεν, μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα, πρότειναν νέες λογικές λύσεων που εστίαζαν στις ίδιες τις γενεσιουργές διαδικασίες διαμόρφωσης του ζωντανού μας πλανήτη. Το 95% της θερμικής δυναμικής του πλανήτη διέπεται από το νερό, μια διαδικασία που αγνοήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια στις συζητήσεις για το κλίμα που επικεντρώθηκαν στην άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα που επηρεάζει το 4% της δυναμικής αυτής.
Το νερό οδηγεί την υδρολογία και καθοδηγεί την θερμική δυναμική του πλανήτη!
Σπόρια αυτών των νέων λύσεων ρίχτηκαν και από τις απόπειρες γεωργών να μιμηθούν τις φυσικές διεργασιες για να βελτιώσουν την παραγωγική υγεία και ανθεκτικότητα των εδαφών και παραγωγών τους, την υγεία των τροφίμων, την υγεία των οικονομικών τους δεδομένων, την γενικότερη υγεία φύσης και ανθρώπων… Ήταν οι απόπειρες της φυσικής γεωργίας ένα βασικό έναυσμα νέων λύσεων για τα επείγοντα ζητήματα της ζωής στον πλανήτη που αποκαλούνται κλιματική κρίση.
Η ομάδα αυτή επιστημόνων (Μέρος τους ενεργοποιείται στην Παγκόσμια οργάνωση regenerate earth,) τα χαρακτηρίζουν δε, επείγοντα προς επίλυση σε βάθος δεκαετίας, σε αντιπαράθεση με τους θιασώτες λύσεων της θεωρίας του διοξειδίου του άνθρακα που έχει προοπτική, με βάση τις διεθνείς συνδιασκέψεις για το κλίμα, πέρα και από το 2100.
Τέτοια επείγοντα ζητήματα εστιάζονται βασικά, στις ανυπολόγιστες υδρολογικές πιέσεις στον πλανήτη που εκφράζονται με έντονες ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες, τυφώνες, ταχύτατες ερημοποιήσεις εδαφών, μεγάλες πυρκαγιές, καταστροφές γεωργικής παραγωγής, υπερθέρμανση και οξίνιση των ωκεανών, τήξη παγετώνων και άλλα τέτοια ακραία φαινόμενα
Οι πιέσεις αυτές έχουν ανυπολόγιστα κόστη αλλά, κύρια, απορρυθμίζουν την περεταίρω ικανότητα μας να εξασφαλίσουμε την διατροφική μας επάρκεια, την ευζωία, την Κοινωνική σταθερότητα και ειρήνη!
Η μερίδα αυτή των επιστημόνων εστιάζουν στην υδρολογία του πλανήτη! Και ορίζουν περί τις δέκα περιοχές παρέμβασης: αύξηση της διαπνοής από την φυτική βλάστηση (φυσική διαδικασία πλανητικής ψύξης), μείωση θολότητας υδρατμών (άργιλος, αιθάλη, διάφοροι ρύποι…), διαχείριση γης για τον έλεγχο της αντανάκλασης ακτινοβολίας – ενέργειας (albedo), πρακτική αντιμετώπιση δεδομένων κατά την εξίσωση– νόμο των Stefan-Boltzmann (θερμοκρασία επανακτινοβολιας σωμάτων), μείωση θερμοκρασίας επανακτινοβολιας (μείωση του τεχνητού θερμοκηπίου), ενίσχυση της βλάστησης των δασών (για ενίσχυση των βακτηριακών διεργασιών στις μεταβολές της κατάστασης του νερού), ενίσχυση της συνέχειας των βιοτικών αντλιών βροχής στον πλανήτη (συνέχεια των δασών και της βλάστησης), κατακράτηση άνθρακα στο έδαφος ( μεγαλύτερη δέσμευση δηλαδή διοξειδίου και άλλων αερίων θερμοκηπίου)…
Θεωρούν λοιπόν την γεωργία (που είναι και βασικός διαχρονικός συντελεστής αυτής της περιβαλλοντικής κρίσης) και τα νέα αγροικολογικά συστήματα ως βασικό εργαλείο εκκίνησης!
Τροφή, νερό, βροχή, βιότοποι, περιβαλλοντική, οικολογική ισορροπία, κοινωνική σταθερότητα, η ζωή όπως την ξέρουμε στον πλανήτη, εξαρτώνται, απόλυτα, από την επαναναγέννηση και διαρκή ανθεκτικότητα των εδαφών, από τον τρόπο, σχεδόν αποκλειστικά σήμερα, της καλλιέργειας… Γιατί…
Είναι το, μόνο άμεσο, μέτρο της ανθρωπότητας που επιδρά σε όλα τα συστατικά (είτε συμπτώματα, είτε αίτια) του φαινομένου της «τεχνητής» υπερθέρμανσης κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, του φυσικού θερμοκηπίου του πλανήτη, (που διατηρεί μια θερμοκρασία 33 βαθμών ψηλότερη και αυτό τον καθιστά ζωντανό όπως τον ξέρουμε).
(Η υπερθέρμανση αυτή συντελείται από την κατακράτηση επανακτινοβολιας, ενέργειας μεγάλου κύματος – υπέρυθρη – κατά 1% ήδη, από αυτήν που δέχεται ο πλανήτης μας από τον Ήλιο. Από τι προκαλείται η αύξηση της κατακράτησης επανακτινοβολιας εξετάζεται ενδελεχώς στα παραπάνω σημεία που μνημονεύσαμε. (η κατάληψη και καταστροφή σειρών κορυφογραμμών βουνών και μεγάλων εκτάσεων χρήσιμης γης από τι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενέργειας, όπου στην ουσία διαμορφώνονται τα μικροκλίματα, συμβάλλουν στην ενίσχυση του «τεχνητού» μέρους του φαινομένου του θερμοκηπίου …με την αύξηση της θερμοκρασίας αντανάκλασης – επανακτινοβολιας και την «σύλληψη» της από τα αέρια του τεχνητού θερμοκηπίου…)
Το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν αυτά τα αγροικολογικά συστήματα γεωργίας για την ανάπτυξη τους, πηγή ζωής και τροφής, είναι ο πόρος του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια! ( δηλαδή με την φωτοσύνθεση και την ενίσχυση της, τη μόνη διαδικασία στο γνωστό σύμπαν που λειτουργεί συντροπικά (αναγέννηση), αντίθετα προς την εντροπία (υποβάθμιση))…
Ναι, είναι ο άνθρακας που σταθεροποιείται στο έδαφος και το μετατρέπει σε συνεργασία με όλη την μικροβιακή χλωρίδα και πανίδα σε γόνιμα και αποδοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά συστήματα… Δηλαδή, απλά, μπορούμε να «φάμε» τόνους διοξειδίου, (μετατρέποντας και την καμπύλη του Charles Keeling για το διοξείδιο σε κατιούσα, σχεδόν άμεσα) αναγεννώντας τα εδάφη με άνθρακα, εμπλουτίζοντας τα με νερό και φυσική πλήρη διαδικασία λίπανσης της βλάστησης, επαναπρασινίζοντας τον πλανήτη άμεσα!
Οι αγρότες έχουν (σχεδόν αποκλειστικά) στους ώμους τους όλο αυτό το δυναμικό φορτίο!
Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, για πρωτοπόρους αγρότες και πρακτικό επανασχεδιασμό με βάση την φύση.
Η «επέκταση» της γεωργίας σε αγροοικολογικά (αναγεννητικά, πολύφορα, αγροδασικά και στρωματοποιημένα ει δυνατόν), συστήματα, είναι η λύση που έχουμε για άμεσα διασωστικά μέτρα, που παρέχουν, εν τέλει, μια ανθεκτική στρατηγική χρήσης γης που μπορεί να αντέξει τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης αλλά κύρια και προσδοκώμενα την αντιστροφή τους… εάν ξεπεράσουν το ελάχιστον, σήμερα, κατά 5% επαναπρασίνιση του πλανήτη… Μπορούν με επιτυχία και άμεσα να ψύξουν τον πλανήτη επαναφέροντας την ισορροπία των εκατομμυρίων χρόνων εύρυθμης και ζωογόνου λειτουργίας του!
Υπάρχουν λοιπόν άμεσες λύσεις που στηρίζονται στην ίδια την βιολογία του πλανήτη. Θέλω να πιστεύω ότι είναι πιο σίγουρες και αποτελεσματικές (έχουμε έμπρακτα δείγματα τους στον κόσμο) και ίσως μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ως άνθρωποι την «εφηβική» μας ηλικία και την «μηχανική» μας ακόμη αντίληψη και να ενηλικιωθούμε αντλώντας σοφία και εμπειρία από τον ίδιο μας τον ζωντανό πλανήτη και την εκατομμυρίων χρόνων αυτοποιητική διαδρομή του.
Λιούζας Στέφανος
Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός
Βασιλειάδα Καστοριάς

Η “γραπτή” παρέμβαση στην κινητοποίηση φορέων και πολιτών στο Ανατολικό Εορδαίας 9/1/2023, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Στο βίντεο η ομιλία στην εκδήλωση:

Back to top button