Καστοριά

“Η Γκρίζα Πολιτεία”: Η ταινία που έφτιαξαν πρωτάκια σχολείου της Καστοριάς και στέλνει μήνυμα συμπερίληψης (βίντεο)

Oι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κορησού Καστοριάς στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα υπέροχο και άκρως διδακτικό ταινιάκι μέσω του οποίου στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα  συμπερίληψης.

Όπως τονίζεται και από πλευράς του σχολείου “Η ανάγκη γι αυτή τη δράση προέκυψε απο το γεγονός οτι το σχολείο μας είναι διαπολιτισμικό και αρκετοί μαθητές είναι διαφορετικής εθνικότητας.”

Πρόκειται για μια αξιόλογη κινηματογραφική προσπάθεια που μυεί τους μαθητές στις έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Έγινε προσπάθεια, μέσα από τη βιωματική μάθηση, τη χρήση χρωμάτων καθώς και τη συγγραφή ενος σύντομου παραμυθιού, να κατανοήσουν τα παιδιά της Α’ δημοτικου αλλα και του υπόλοιπου σχολείου, τα στάδια και τις δυσκολίες που κουβαλάει το καθένα, μεχρι η κοινωνική μάζα να φτάσει στη συμπερίληψη όλων των “διαφορετικών” ανθρώπων.

Λίγα λόγια για την ταινία

Αρχικά οι γκρίζοι, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, βλέπουν με καχυποψία τους χρωματιστους και τους αποκλείουν χωρίς δεύτερη σκέψη, οπότε δείχνουμε τον αποκλεισμό!

Έπειτα οι χρωματιστοί δημιουργούν μια δίκη τους μικρότερη κοινωνία, ώστε να νιώθουν αποδεκτοί και να απολαμβάνουν την ομαδικότητα! Σε αυτο το στάδιο δείχνουμε τον διαχωρισμό. Στη συνέχεια, κι εφόσον οι γκρίζοι παρατηρούν πως πλέον οι χρωματιστοι ειναι αρκετοί και δημιουργούν δικές τους κοινωνίες, αποφασίζουν πως ειναι ώρα να τους εντάξουν! Δυστυχώς όμως ένταξη, κατα μια έννοια σημαίνει: ” Σε καλώ στο πάρτι μου, όμως δεν χορεύω μαζι σου”! Οποτε δεν ειναι αρκετό να μείνουμε σε αυτο το στάδιο.

Επιδιώκουμε τη συμπερίληψη, ώστε μέσα στην κοινωνία μας να υπαρχει θέση και αποδοχή για όλους. Ειναι ανάγκη πλέον να κατανοήσουμε πως οι “διαφορετικοί” ειναι εκείνοι που θα φέρουν χρωμα, δώρα κι εξέλιξη στην κοινωνια μας, αρκεί να τους αγκαλιάσουμε.

Κατα τη διάρκεια της προετοιμασίας ξεπρόβαλλαν έντονα η ενσυναισθηση, η αγαπη, η φροντίδα και η αποδοχή μεταξύ των μαθητών, κατι που μας δείχνει πως παρ´ οτι τα παιδιά του δημοτικου έχουν διαμορφώσει αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα τους, δεν μοιάζει να ειναι αργα ώστε να οικειοποιηθούν τέτοιες στάσεις ζωής.

infokids.gr

Back to top button