Καστοριά

Όχι άλλα καλάμια στη λίμνη (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Δεν ξέρω εάν το παρατηρήσατε αλλά έχω την αίσθηση ότι η πλευρά από το ΔΗΝΑΚ έως στη Νομαρχία έχει μία φυτική βλάστηση πέρα από το νορμάλ και κρύβει παντελώς την άμεση θέα στην λίμνη .Αν και δεν γνωρίζω τα της βλάστησης των καλαμιών   θέλω από εδώ να απευθυνθώ στους  αρμόδιους και να έχω σαν πολίτης μια υπεύθυνη απάντηση στα εξής ερωτήματα :

Έχει γίνει κάποια χαρτογράφηση για το ακριβές μέρος που φυτρώνουν τα καλάμια διαχρονικά;

Παρατηρείτε κάποια μεταβολή στην διάρκεια και πόση ανά δυο τρία έτη; Γίνεται σύγκριση μεταξύ του χθες και του σήμερα, πόσο και πως ήταν πριν πολλά χρόνια και πόση έκταση καταλαμβάνουν σήμερα;

Πιστεύω αν δεν έχει γίνει  να  γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση και οριοθετηθεί  το μέρος που έχει έχει καλάμια από κει και πέρα να υπάρχει μία άμεση παρέμβαση ούτως ώστε να μη μεγαλώσει .Γιατί θα η λίμνη σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί και βέβαια εμείς μετά την κρίση της γούνας εκεί στηριζόμαστε αυτό  πουλάμε την λίμνη!! Πρέπει να την φυλάξουμε .

Η  φύση έχει τους δικούς της κανόνες και όλα τα είδη επεκτείνονται όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες. Δεν γνωρίζω βέβαια για τον τρόπο αναπαραγωγής των καλαμιών αλλά νομίζω ότι και αυτά θα επεκτείνονται αν δεν τα σταματήσουμε εμείς. Πρέπει δηλαδή να βάλουμε συγκεκριμένα όρια και αν  υπερβαίνουν αυτά τα όρια να επεμβαίνουμε και εμείς. Κάποιος αρμόδιος φορέας να τα απομακρύνει . Προσωπικά φοβάμαι ότι αν τα αφήσουμε σιγά σιγά όλη η λίμνη γύρω-γύρω δεν θα είναι λίμνη αλλά ένας απέραντος καλαμώνας.

Η αγωνία μου νομίζω ότι πρέπει να είναι και αγωνία και  άλλων . Ειδικά τώρα προεκλογικά αυτά τα θέματα πρέπει να έλθουν στην επικαιρότητα. Όχι μόνο πόσους υποψηφίους έχουμε Οι παρεμβάσεις για μένα είναι πάντοτε απαραίτητες για την ισορροπία στην πόλη. Βέβαια για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλώ για μία ολική παρέμβαση που θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή! Δε λέω π.χ.  να τα ξεριζώσουμε όλα τα καλάμια γιατί τα είδη που ζουν μέσα σε αυτά πρέπει να προστατευτούν. Υπάρχουν φωλιές πτηνών που βοηθούν την αναπαραγωγή  τους. Επομένως; Μελέτη για την προστασία των απαραίτητων καλαμιών μέχρι σήμερα αλλά σε καμία περίπτωση όμως να μην αφήσουμε αυτό το αυτό το φαινόμενο να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα.

Back to top button