Κόσμος

Πτώση αμερικανικού UAV: Για «Προβοκάτσια» κάνει λόγο η Ρωσία – Λευκός Οίκος: Απερίσκεπτη ενέργεια η κατάρριψή του

Ρωσία: «Προβοκάτσια» η πτώση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Το Κρεμλίνο θεωρεί «προβοκάτσια» το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό Su-27 και το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το περιστατικό ως προβοκάτσια», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ αφότου κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» της αμερικανικής κυβέρνησης για το συμβάν.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το αμερικανικό MQ-9 Ripper συνετρίβη εξαιτίας της πρόσκρουσης με ένα ρωσικό μαχητικό Su-27, εκδοχή την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα που ισχυρίζεται ότι κατέπεσε συνεπεία απότομου ελιγμού.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιμένει ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 Reaper συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

Τα MQ-9 Reaper είναι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία General Atomics, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων παρακολούθησης. Με άνοιγμα φτερών γύρω στα 20 μέτρα, αναπτύσσουν ταχύτητες που φθάνουν τα 335 χλμ/ώρα. Είναι ικανά να φέρουν διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για ένα περιστατικό που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στον έλικα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού «Reaper», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε.

ΗΠΑ: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον για να του κοινοποιηθεί “η έντονη διαμαρτυρία” των ΗΠΑ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

“Είμαστε σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι’ αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση που προκάλεσε την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το απόγευμα και ότι, από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα μετέφερε τις διαμαρτυρίες της Ουάσινγκτον σε ισχυρό μήνυμα που απηύθυνε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό αυτό, δήλωσε επίσης ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος μίλησε επίσης για “ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 “αναχαίτισε και προσέκρουσε” σήμερα σε αμερικανικό δρόνο Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και προκάλεσε την πτώση του, μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε “απερίσκεπτη” από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για κλιμάκωση.

ΑΠΕ

Back to top button