Καστοριά

Ανορεξία, εμμονή για λεπτή σιλουέτα: Τι πρέπει να προσέξουμε (της Ιωάννας Κοτοπούλου)

 

Εδώ θα πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι κι εγώ έπασχα από τη νόσο της νευρικής ανορεξίας και ο ψυχολογικός πόλεμος που δίνεις με τον εαυτό σου δεν υπάρχει.Τελικά όμως με τη δύναμη της θέλησης τα κατάφερα και βγήκα νικήτρια.

 

Είσαι κι εσύ από αυτές που κάθε μέρα ζυγίζεσαι και η ζυγαριά έχει γίνει έμμονη ιδέα κάθε πρωί;

Μετράς τις μπουκιές σου και για κάθε μία που κατεβαίνει αισθάνεσαι τύψεις και αποφεύγεις να τρως?

Σε πιάνουν βουλιμικές τάσεις και τρως ό,τι βρεις, μετά κάνεις εμετό ή παίρνεις διαφορά καθαρτικά ή χάπια αδυνατίσματος για να χάσεις ό,τι έχεις φάει;

Βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και ενώ είσαι αδύνατος νιώθεις “χοντρός “?

Σου λένε όλοι είσαι αδύνατος και εσύ νιώθεις ότι σου λένε ψέματα;

Τότε ήρθε η στιγμή να δεις το συγκεκριμένο άρθρο:

Συμπτώματα νευρικής ανορεξίας

Συνεχής μείωση θερμίδων από το φαγητό…

1.Τα άτομα με νευρική ανορεξία ακόμα και αν νιώθουν πείνα θα συνεχίζουν να μειώνουν τις θερμίδες τους σε ένα εύρος που μπορεί να κυμαίνεται από 600-800 θερμίδες. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο. Τα άτομα αυτά επίσης έχουν μανία με την ποσότητα των λιπαρών που υπάρχουν σε κάθε γεύμα.

2. Τα άτομα που νοσούν κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατα ή ακόμα και λιποβαρή.

3. Τρώνε κρυφά από τους άλλους, πετάνε το φαγητό τους ή το κόβουν σε πολύ μικρά κομμάτια.

4. Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.

5. Απώλεια εμμήνου ρύσεως…

Οι γυναίκες με νευρική ανορεξία παρουσιάζουν διακοπή της περιόδου τους, ειδικά όταν είναι από μόνες τους αδύνατες, λόγω της έλλειψης του οργανισμού από λίπος που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ροή του κύκλου τους.

Νευρική ανορεξία: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος στο επίπεδο, ή πάνω από το επίπεδο του ελάχιστα φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος του. Έντονος φόβος παχυσαρκίας που δεν ελαττώνεται με τη μείωση του βάρους. Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος ή το σχήμα στην αυτοαξιολόγηση, ή άρνηση της σοβαρότητας του υπάρχοντος χαμηλού βάρους του σώματος. Σε γυναίκες μετά την εμμηνάρχη παρουσιάζεται αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών κύκλων.

Η Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα παχύνει και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας

Θεραπείες και φάρμακα

Από ψυχιατρικής άποψης, πολύ συχνά οι ασθενείς με νευρική ανορεξία χρειάζονται πολύπλευρη αντιμετώπιση που μπορεί να χρειαστεί συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλεία σε κάποιο γενικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ιατρική περίθαλψη

Λόγω των επιπλοκών που προκαλεί η νευρική ανορεξία, μπορεί να χρειαστεί συχνή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, του επιπέδου ενυδάτωσης και των ηλεκτρολυτών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με ανορεξία μπορεί αρχικά να χρειαστούν υποχρεωτική σίτιση.

Η αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους

Ο πρώτος στόχος της θεραπείας της νευρικής ανορεξίας είναι να αποκατασταθεί το φυσιολογικό βάρος. Αυτό συνήθως απαιτεί τη συνεργασία ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ενός διαιτολόγου και της οικογένειας.

 

Ιωάννα Κοτοπούλου

Back to top button