Κόσμος

Παρίσι: «Μπασκιά x Γουόρχολ, για τέσσερα χέρια», στο Fondation Louis Vuitton (βίντεο)

Μεταξύ 1984 και 1985, ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και ο Άντι Γουόρχολ δημιούργησαν μαζί περίπου 160 έργα «για τέσσερα χέρια». Ο Κιθ Χάρινγκ, που παρακολούθησε τη φιλία και συνεργασία τους, έκανε λόγο αργότερα για «κουβέντα που γινόταν μέσω ζωγραφικής αντί με λέξεις» και για δύο μυαλά που συγχωνεύονταν σε ένα «τρίτο, ξεχωριστό και μοναδικό μυαλό». Για να τιμήσει τη φιλία και το δημιουργικό πνεύμα των δύο εμβληματικών καλλιτεχνών, το Fondation Louis Vuitton παρουσιάζει έως τις 28 Αυγούστου την έκθεση «Basquiat x Warhol, à quatre mains».

Ο Μπασκιά θαύμαζε τον Γουόρχολ και στον Μπασκιά ο Γουόρχολ ανακάλυψε καινούργιο ενδιαφέρον για ζωγραφική και επέστρεψε στο να ζωγραφίζει με τα χέρια, σε μεγάλη κλίμακα. «Ο Άντι θα ξεκίναγε ένα (έργο) και θα έβαζε σε αυτό κάτι πολύ αναγνωρίσιμο και εγώ κατά έναν τρόπο θα το παραμόρφωνα. Τότε θα προσπαθούσα να τον κάνω να δουλέψει λίγο παραπάνω σ’ αυτό και θα προσπαθούσα να τον καταφέρω να κάνει τουλάχιστον δυο πράγματα», εξηγούσε ο Μπασκιά. «Πρώτα το σκιτσάριζα και μετά το ζωγράφιζα σαν Ζαν-Μισέλ. Νομίζω ότι αυτά τα έργα που κάνουμε μαζί είναι καλύτερα όταν δεν μπορείς να πεις ποιος έκανε τι», επισήμανε ο Γουόρχολ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 300 έργα και ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων 80 πινάκων που υπογράφουν και οι δύο καλλιτέχνες. Επιπλέον παρουσιάζονται ατομικές δημιουργίες τους, δίπλα σε πολλά έργα από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Κιθ Χάρινγκ, Τζένι Χόλζερ, Κένι Σαρφ και Μάικλ Χάλσμπαντ για να μεταδίδεται η ενέργεια της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980. Επιπροσθέτως, η έκθεση (https://www.youtube.com/watch?v=1iStCfvirfE) εμπλουτίζεται με φωτογραφίες, περιλαμβανομένης της περίφημης σειράς φωτογραφιών «Boxing Gloves» του Μάικλ Χάλσμπαντ που τραβήχτηκαν για την αφίσα της έκθεσης του Μπασκιά και του Γουόρχολ το 1985.

ΑΠΕ

Back to top button