Όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, πλήξη, μοναξιά, θυμός, άγχος, απογοήτευση, προβλήματα με τις διαπροσωπικές σχέσεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής.
Τρώγοντας, όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους γίνεται το φαγητό μια συνήθεια, εμποδίζοντας από τον εαυτό τους την εκμάθηση των δεξιοτήτων για την επίλυση των αρνητικών συναισθημάτων τους.
Η συναισθηματική πείνα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Το στρες το άγχος και οι δυσκολίες της καθημερινότητας μας οδηγούν στην αναζήτηση
Βρίσκετε τον εαυτό σας μπροστά στο ψυγείο ή το ντουλάπι με τα τρόφιμα όταν αισθάνεστε αναστατωμένος ή ψυχολογικά ευάλωτος; Η αναζήτηση τροφής όταν είμαστε σε συνθήκες στρες ή συναισθηματικής φόρτισης αποτελεί μέρος μιας κοινής πρακτικής που ονομάζεται «συναισθηματική κατανάλωση».
Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά φτάνουν σε αυτή την κατάσταση αναζήτησης φαγητού πολύ συχνά, ακόμα και αρκετές φορές την εβδομάδα για να καταπνίξουν και να καταπραΰνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Μπορεί ακόμα να αισθάνονται ενοχή ή ντροπή μετά από μια τέτοια κατάσταση (το ότι δηλαδή οδηγήθηκαν να φάνε με αυτό τον τρόπο) και αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και σε άλλες παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η αύξηση του βάρους.
Αντιμετώπιση
1.Προσπάθησε να βάλεις κίνηση στην ζωή σου
Λίγη άσκηση περπάτημα η κάποια σωματική δραστηριότητα θα σε βοηθούσαν .
2.Επίσκεψη σε κάποια ειδικό οποίος θα σε κατευθύνει στην σωστή καθοδήγηση για την ανταπόκριση του προβλήματος.
3.Άδειασε τα ντουλάπια από οτιδήποτε “κακές” τροφές που το μόνο που θα σου προσφέρουν είναι μια στιγμιαίας ανακούφιση και μετά το πρόβλημα θα γίνει διπλό γιατί διπλά θα είναι κ τα κιλά σου…
Βάλε στόχο και βρες τον Εαυτό σου
Αδυνάτισε ΤΏΡΑ
Πάνω από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις για ποιο λόγο θέλεις να αδυνατίσεις. “Αν νομίζω ότι πρέπει να πετάξω τα κιλά μόνο και μόνο για να αρέσω στους άλλους ή για να βρω σύντροφο ή για οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει. Μόνο αν πειστώ πως αυτό που κάνω τελικά δεν μου κάνει καλό, αλλά κακό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Το να καταφεύγω σε “βλακώδεις” τρόπους για να ανταμείψω ή να περιποιηθώ τον εαυτό μου δεν με οδηγεί πουθενά.
Ο σωστός τρόπος είναι να θέλω τον εαυτό σου σε καλή υγεία και σε καλή φυσική κατάσταση. Μόνο τότε θα “πιάσει” η δίαιτα! Μόνο ό, τι κάνω για μένα έχει ελπίδες. Αυτό που κάνω για τους άλλους σε λίγο θα με κουράσει και θα εγκαταλείψω”.