Κόσμος

Η μνημειώδης ωδή στην τζαζ του Μπασκιά θα πωληθεί σε δημοπρασία (βίντεο)

Το μνημειώδες αφιέρωμα του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά στην τζαζ θα πωληθεί σε δημοπρασία, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Το έργο, με τίτλο «Now’s the Time» (1985) θα «πρωταγωνιστήσει» στη δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, Contemporary Evening Auction, όπου αναμένεται να πωληθεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι τώρα το έργο με το οποίο ο Αμερικανός καλλιτέχνης απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο της τζαζ Τσάρλι Πάρκερ ήταν στην κατοχή του συλλέκτη Πίτερ Μπραντ. Το έργο απεικονίζει έναν δίσκο βινυλίου σε μαύρο ματ και τις λέξεις «Now’s the Time» PRKR με λευκά γράμματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Ο Μπασκιά ήταν μανιώδης ακροατής της τζαζ και συλλέκτης άλμπουμ, είχε περίπου 3.000 στη συλλογή του έως τον θάνατό του. Ανέφερε πολλούς από τους σπουδαίους του είδους στους πίνακές του, αλλά κανέναν τόσο συχνά, όσο ο Πάρκερ.

Ο Τσάρλι Πάρκερ αναγνωρίστηκε για την ανάπτυξη της σύγχρονης τζαζ παραλλαγής bebop, που χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωμένη τεχνική και ένα γρήγορο ρυθμό και αντιπροσώπευε επίσης το πνεύμα της ελευθερίας και του αυτοσχεδιασμού που έγιναν χαρακτηριστικά της πρακτικής του ίδιου του Μπασκιά.

«Το “Now’s the Time” είναι μια αναφορά στη τζαζ σύνθεση του Πάρκερ από το 1945 και είναι η απόλυτη έκφραση του πάθους του Μπασκιά για τη μουσική» σημειώνει ο Sotheby’s.

Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στη γκαλερί του οίκου δημοπρασιών στο Λος Άντζελες έως τις 24 Απριλίου και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, προτού πωληθεί στη δημοπρασία στις 18 Μαΐου.

ΑΠΕ

Back to top button