Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Ο Καστοριανός μοναχός Γρηγόριος Κωστόπουλος μετέφερε την εικόνα “Αξιον Εστί” από το Άγιον Όρος στην Αθήνα (φωτογραφίες)

Στην Αθήνα από χθες η ιερά εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστι», όπου με τη συνοδεία μελών της ιερής κοινότητας της Μοναστικής Πολιτείας, τελέστηκε η επίσημη υποδοχή της στην πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Η μεταφορά της ιερής εικόνας, η οποία εξέρχεται από το Άγιον Όρος μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, λόγω κορονοϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική Πολιτεία.
Η Παναγία «Άξιον Εστι» θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, από όπου έχει εξέλθει επτά φορές για λαϊκό προσκύνημα των πιστών και αυτή  είναι η όγδοη.
Στη μεταφορά της συμμετείχε κι ο Καστοριανός αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωτσόπουλος.
Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωστόπουλος, γεννημένος στο Άργος Ορεστικό, εκάρη μοναχός στην Μόνη των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας Γρηγόριο Γ’ (Παπουτσόπουλο).
Είναι Πτυχιούχος της ιστορικής Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι (Γαλλία) και πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής με πλούσια βιώματα στο ιερό ψαλτήρι.
Μετά από 20 χρόνια μοναχικής και ασκητικής ζωής στην Καστοριά ακολουθώντας την αδελφότητα της Μονής εγκαταστάθηκε στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στο Κελί του Ραβδούχου και ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος.
Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωστόπουλος σήμερα είναι εφημέριος του Πρωτάτου του Αγίου Όρους στον Καθεδρικό Ναό στο κέντρο των Καρυών και συνοδεύει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί στην πόλη της Αθήνας όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαΐου με καθημερινές ακολουθίες στον Μητροπολιτικό Ναό.
Κείμενο – φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής
Και με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

Back to top button