ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής”: Η ομιλία του Γεώργιου Μάνου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς

Εκδήλωση μνήμης με θέμα: “Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής”, διοργάνωσε ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς”, στον χώρο του Μουσείου.
Ο ομιλητής συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γεώργιος Μάνος αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου καταλήγοντας στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και τον οριστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής.
Σύντομη αναφορά στο έργο του, έκανε η εκπαιδευτικός Σοφία Καμπούρη Γκίτσου.
“Τα θύματα των τουρκικών θηριωδιών σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής κατά τις περιόδους 1914-1918 και 1919-1922 ανέρχονται:
στην Ανατολική Θράκη σε 130.000 άτομα
στη Μικρά Ασία σε 900.000 άτομα και
στον Πόντο σε 353.000 άτομα.
Ατυχώς, οι απόγονοι των θυμάτων, διαχειριστήκαμε το ιστορικό αυτό θέμα αποσπασματικά. Τεμαχίσαμε τη γενοκτονία σε επί μέρους γενοκτονίες. Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Οι Τούρκοι, όμως, δεν έκαναν τέτοιες διακρίσεις. Την ώρα που εκτόπιζαν τους Πόντιους από την Αμισό, εκτόπιζαν και τους Μικρασιάτες απ’ το Αϊβαλί και τους Θρακιώτες απ’ την Καλλίπολη του Ελλησπόντου. Στόχος τους ήταν η εξαφάνιση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Αυτοκρατορίας, που ζούσαν.
Σήμερα είναι καιρός να συμφωνήσουν οι Ομοσπονδίες όλων των προσφυγικών ομάδων, ότι έγινε ΜΙΑ γενοκτονία, η «Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής» και να ορίσουν ΜΙΑ Κοινή Ημέρα Μνήμης όλων των θυμάτων.”

Η εκδήλωση μνήμης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (φωτο)

 

 

Back to top button