Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Αναβίωση του Κλήδονα στο Άργος Ορεστικό (φωτογραφίες – βίντεο η εκδήλωση)

Παρουσία πλήθος κόσμου, ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού, την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 8.00 μ.μ, οργάνωσε την εκδήλωση « Στολίζοντας τον Κλήδονα», στο υπαίθριο Θέατρο  της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι υποψήφιες Βουλευτίνες κ. Μαρία Αντωνίου και κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, η    Πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας κ Κάλι Κυριακίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμάς Μάνος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και  παιδείας Κ. Φώτης Τατσίδης , η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αφροδίτη Μπελονάκη, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Βασιλική Μπούκλα και οι Πρόεδροι του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας κ. Γκόλνα Χριστίνα και Αθανασίου Χριστόπουλου Κασοτιάς, κ. Άννα Χατζηλεοντιάδου.

Ο Πρόεδρος της Ορεστίδος Κωνσταντίνος Αδάμ στον χαιρετισμό του τόνισε ότι  « Ο Χορός είναι…η φωνή των συναισθημάτων μας. Είναι αυτό που βιώνουμε όταν χορεύουμε, απελευθέρωση και πάθος, έκφραση και επικοινωνία. Ο χορός είναι ΖΩΗ και η ζωή τα έχει όλα, έχει χαρά έχει και λύπη, έχει γλέντια αλλά και μοιρολόγια, έχει γιορτές αλλά και καημούς.

Όλα αυτά τα συναισθήματα θα τα βιώσουμε μέσα απ’τους χορούς που θα μας παρουσιάσουν  οι χορευτές, των αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν απόψε στην εκδήλωση μας και οι οποίοι διακονούν με ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης τον λαϊκό μας πολιτισμό, την πλούσια λαογραφική μας παράδοση.

Δεν νοείται για μας τους Έλληνες γιορτή χωρίς χορό και τραγούδι. Η μουσικοχορευτική μας παράδοση είναι στενά συνδεδεμένη είτε, ατομικά,  είτε συλλογικά, με όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Σήμερα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενδελεχή μελέτη, έρευνα , και προβολή των παραδοσιακών αξιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο μεγάλο καμίνι του χρόνου.

Όχι όμως με τη μορφή μίας μουσειακής – φολκλορικής, αποστειρωμένης και επιδερμικά άνευρης παρουσίασης, αλλά σαν μία ολοκληρωμένη από καρδιάς νοηματοδότηση του βίου μας, γιατί η σημαντική μουσικοχορευτική μας παράδοση, εν προκειμένω, είναι στενά συνυφασμένη με σημαντικές εκδηλώσεις του βίου μας, της κοινωνικής και θρησκευτικής μας υπόστασης, που διαμορφώνει και την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Γιαυτό αξίζουν  συγχαρητήρια όλοι αυτοί, που σε πείσμα των καιρών διακονούν με υπευθυνότητα τον λαϊκό μας πολιτισμό».

Στο  παραδοσιακό αυτό  σεργιάνι , στην πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση,μας ταξιδέψαν ν τα χορευτικά συγκροτήματα:

 Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος « Αρμονία Καστοριάς, ο οποίος παρουσίασε τοπικούς χορούς της Καστοριάς.

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Αθανάσιος Χριστόπουλος Καστοριάς, ο ποίος παρουσίασε χορούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

 Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, το οποίο παρουσίασε τοπικούς χορούς της Φλώρινας

Και τέλος ο  Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού, ο οποίος παρουσίασε το έθιμο του Κλήδονα, όπως αυτό λάβαινε χώρα στην πόλη μας, και ακολούθως το πολυπληθές Χορευτικό συγκρότημα της Ορεστίδος παρουσίασε Χορούς της περιοχής Άργους Ορεστικού.

Τα χορευτικά  συνόδευσε  η Ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα .

Ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση, στην οποία όλα τα χορευτικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας την πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούμε στο Χορευτικό του συλλόγου της Ορεστίδος, το οποίο για μία ακόμη φορά, εντυπωσίασε με την μεγάλη συμμετοχή των μελών του (32 άτομα), την ευαισθησίας με την οποία προσέγγισε το εθιμικό δρώμενο του κλήδονα, και την άνεση με την οποία παρουσίασε τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας.

Η μεθοδική δουλειά  η οποία επί χρόνια επιτελείται στο σύλλογο μας από τον Χοροδιδάσκαλο μας Φώτη Τράσια είναι σπουδαία, και δείγματα αυτής έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι θεατές σε κάθε εμφάνιση του Χορευτικού μας!

Δείτε σε βίντεο όλη την εκδήλωση ΕΔΩ

 

 

Back to top button