Ελλάδα

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία

«Οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία» τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως λέει, «η προοπτική μιας παντοδύναμης ΝΔ είναι εφιαλτική γιατί θα είναι ανεξέλεγκτη, θα επιβάλλει τις καταστροφικές πολιτικές της χωρίς εμπόδια και έλεγχο, χωρίς να έχει απέναντί της δυνάμεις που θα υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας».

Ο κ. Κουρουμπλής, που επισημαίνει την ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, εκτιμά πως το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας «είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε χρέος να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό πως η ΝΔ είναι το κόμμα της πλουτοκρατίας, με έντονες ενδείξεις διαφθοράς που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, έχουμε ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέχει «ρόλο κόμματος εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας» και ότι θα πρέπει να μελετήσει μετεκλογικά την πολιτική του μετεξέλιξη σε «μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη γειωμένη στους κοινωνικούς θεσμούς, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο, Πέτρο Δημητρόπουλο:

ΕΡ: Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αναστραφεί το αποτέλεσμα της 21 Μαΐου; Ποιες συμπεριφορές “τιμωρήθηκαν” από τους ψηφοφόρους;

ΑΠ: Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι ένα δύσπεπτο πολιτικά γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στη σημερινή συγκυρία θα ήταν μεγάλο λάθος να περιοριστούμε στο τι έφταιξε και γιατί, όλα θα γίνουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τώρα είμαστε μπροστά σε μια καινούργια πολιτική αναμέτρηση. Ο κοινωνικός χειμώνας της διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων που έρχεται, απαιτεί συστράτευση και στοχευμένες παρεμβάσεις για να αναχαιτίσουμε, αφενός την επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ που επισκίασε τα έργα και τις ημέρες της και να αναδείξουμε αφετέρου, τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης παντοδυναμίας της ΝΔ. Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου. Η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι την τελευταία ψήφο θα παλέψουμε για να φέρουμε το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα.

ΕΡ: Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί “εφιαλτική” την προοπτική παντοδυναμίας της ΝΔ. Υπάρχουν περιθώρια συμπόρευσης του λεγόμενου προοδευτικού τόξου;

ΑΠ: Όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το ’89 την απλή αναλογική, η τότε Αριστερά, βυθισμένη στις εμμονές και τις σκοπιμότητες της, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ σε μία προγραμματική σύγκλιση κρίσιμων κοινωνικών τομών. Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέταξε, διαμέσου της απλής αναλογικής, την ανάγκη προγραμματικών, πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων και συμφωνιών, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες του μεγάλου κυκλώνα των κοινωνικών ανισοτήτων που έρχεται, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, στο βωμό της αυτοσυντήρησής τους, αρνήθηκαν να συμπλεύσουν σε μία τέτοια προσπάθεια. Οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η προοπτική μιας παντοδύναμης ΝΔ είναι εφιαλτική γιατί θα είναι ανεξέλεγκτη, θα επιβάλλει τις καταστροφικές πολιτικές της χωρίς εμπόδια και έλεγχο, χωρίς να έχει απέναντί της δυνάμεις που θα υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας.

 

ΕΡ: Ποια στοιχεία του προγράμματός σας δεν επικοινωνήθηκαν επαρκώς, και πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

ΑΠ: Προτείναμε επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Προτείναμε να γίνεται έλεγχος στην πηγή και όχι στο ράφι για να περιοριστεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Έχουμε πρόγραμμα, ρεαλιστικό και κοστολογημένο που προστατεύει την κοινωνία και εγγυάται την δημοκρατία. Θα μιλήσουμε για τις προτάσεις μας για την ακρίβεια, τη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία, τους πλειστηριασμούς. Θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε χρέος να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό πως η ΝΔ είναι το κόμμα της πλουτοκρατίας, με έντονες ενδείξεις διαφθοράς που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, έχουμε ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς.

ΕΡ: Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 8 χρόνια μετά το 2015;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε από το 2011 και απέδειξε ότι διαθέτει τα αποθέματα προσαρμογής στις νέες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Κατέχει στον πολιτικό στίβο, ρόλο κόμματος εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Δεδομένου ότι τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν κατανόησαν σήμερα όπως ανέφερα τον ιστορικό τους ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, αφού διεκδικήσει υψηλούς στόχους στην αναμέτρηση της 21ης Ιουνίου, θα πρέπει να μελετήσει την πολιτική του μετεξέλιξη σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη γειωμένη στους κοινωνικούς θεσμούς, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία.

ΑΠΕ

Back to top button