Ελλάδα

Τραγωδία στην Πύλο με τουλάχιστον 78 πρόσφυγες νεκρούς

Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο τείνει να εξελιχθεί αυτό που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν έχουν επιβεβαιωθεί 78 νεκροί, έχουν διασωθεί 104, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο σκάφος, που πιθανότατα είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερεις ημέρες από το Τομπρούκ της Λιβύης, επέβαιναν τουλάχιστον 400 άνθρωποι. ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μπορεί να επέβαιναν ακόμα και 700 άτομα. Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων. Οπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Καλαμάτας Κώστας Γαζούλης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Σε εξέλιξη είναι εδώ και ώρες μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX.

Το αλιευτικό “Αντριάνα” είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι. Είχε εντοπιστεί στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο του Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του ωστόσο δεν αιτήθηκε συνδρομή ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες αν και απέλπιδες πια, μετά από τόσες ώρες.

Παρακάτω είναι το σημείο που εντοπίστηκε το βυθισμένο αλιευτικό, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Στους 78 οι νεκροί, πληροφορίες ότι επέβαιναν 700 μετανάστες – Φόβοι για μια από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο

Στην Καλαμάτα, σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για την υποδοχή τους, μεταφέρονται οι επιζώντες. Οι 24 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, άλλοι με ελαφρύτερα και άλλοι με σοβαρότερα προβλήματα.

Στην Καλαμάτα μετέβη ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ,  Νίκος Παπαευσταθίου, όπως και ιατροδικαστικό κλιμάκιο από την Αθήνα.

Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε μετά απο αίτημα του Λιμενικού σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Αναμένεται να φτάσουν στο σημείο και οι ιατροδικαστές.

Στο σημείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ανέβαλαν τις προεκλογικές τους ομιλίες Μητσοτάκης και Τσίπρας, κλιμάκια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, επιτόπου ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο σημείο που μεταφέρονται οι διασωθέντες στην Καλαμάτα φτάνει στις 16:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Λόγω του ναυαγίου αναβάλλεται η προγραμματισμένη για απόψε ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα. Ο κ Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον συντονιστή του Διαγραμματειακού ΝΔ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Μαριαλένα Γυφτέα, Πιπίνα Κουμάντου και Πέγκυ Νίκα μεταβαίνει στην περιοχή.

Αντίστοιχη επικοινωνία είχε και ο Αλέξης Τσίπρας ακυρώνοντας και αυτός τη σημερινή του ομιλία στη Σητεία. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος κλιμάκιο του κόμματος μεταβαίνει στην Καλαμάτα.  Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη σημείωσε άλλωστε σε ανάρτηση του στο Facebook. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.

Και ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μεταβαίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακίνωσε πως μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα, στην Καλαμάτα, λόγω του τραγικού ναυαγίου.

ertnews.gr

Back to top button