Ελλάδα

Πύλος: Έως και 700 οι επιβαίνοντες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες – Εννέα συλλήψεις

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν καθώς, τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα. Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό, όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χαρά Γιαννοπούλου, προχώρησε στις συλλήψεις 9 ατόμων που φέρεται να είναι διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Όπως έγινε γνωστό είναι όλοι αιγυπτιακής καταγωγής. Κάτι που φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός που προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο. Απέπλευσε άδειο, η Λιβύη ήταν ενδιάμεσο σταθμός όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες για να πάνε στην Ιταλία. Οι 9 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πρόσφυγες και μετανάστες ήταν αυτοί που τους υπέδειξαν ως διακινητές, μετέδωσε η δημοσιογράφος, Μαρία Σταθοπούλου, και πρόσθεσε ότι η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Κατά πληροφορίες, ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε.

«Οι διακινητές εκβιάζαν με το νερό τους μετανάστες»

Η συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button