Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: ΜΕΘ σε ρόλο… αποθήκης στο “Γ.Γεννηματάς” – “Τις έφεραν μέσα στην πανδημία με τυμπανοκρουσίες, για να εντυπωσιάσουν” λένε συνδικαλιστές

Κούτες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, εγκαταλελειμμένα κρεβάτια, σκόνη και σκουριά συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έξω από το νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά την ώρα που οι γιατροί καθημερινά επιδίδονται σε έναν αγώνα, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία με όσα μέσα διαθέτουν. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία “Γ.Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” παρατηρούν με απογοήτευση από τα παράθυρα να ρημάζουν στους αύλειους χώρους, εγκαταλελειμμένες ΜΕΘ. Μονάδες για τις οποίες οι ιθύνοντες θριαμβολογούσαν και κατά τα εγκαίνια αυτών έκαναν λόγο για “ποιοτική αναβάθμιση” του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι αυτές οι μονάδες αν και είναι εξοπλισμένες, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, με αρκετούς να μιλούν -και μάλλον όχι αδίκως- για ένα “φιάσκο κανονικό”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΛΑΤΛΗΣ

Πρόκειται για δύο κινητές ΜΕΘ σε κοντέινερς, με δύο κλίνες εκάστη, οι οποίες “ξεχάστηκαν” από την covid εποχή, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον παγκόσμιο χάρτη της υγείας. Μάλιστα στην περίπτωση του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, το κοντέινερ πλέον χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αποδεικνύοντας πως οι τότε κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο δωρεάς γνωστής εταιρείας απεδείχθησαν επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς ουσία και πραγματική διάθεση για την ενίσχυση του πολύπαθου ΕΣΥ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν μιλώντας στο Thesstoday.gr συνδικαλιστές από τα δύο νοσοκομεία.


Η δωρεά περιελάμβανε συνολικά έξι κινητές ΜΕΘ, εκ των οποίων δύο θα “έμπαιναν στη μάχη” στο “Γ.Γεννηματάς”, δύο στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” της Θεσσαλονίκης, ενώ τις άλλες δύο υπήρχε ο προγραμματισμός να φτάσουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η παράδοση των μονάδων στο “Γ.Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, είχε γίνει παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

“Έχει τον ρόλο αποθηκευτικού χώρου για ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα”

“Δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία αυτές οι δύο κλίνες. Το κοντέινερ, το είχαν στήσει στην αυλή του νοσοκομείου. Πλέον έχει τον ρόλο αποθηκευτικού χώρου για ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Αυτές οι κλίνες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Οι γιατροί πως θα πηγαινοέρχονταν από το νοσοκομείο στο κοντέινερ; Θα μιλούσαμε για τριτοκοσμικές συνθήκες αν ποτέ εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο”. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, Πέτρος Κετικίδης και συνεχίζει: “Δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και τις περιόδους που υπήρχαν πολύ σοβαρές ελλείψεις στις ΜΕΘ που βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Υπήρξε μια πληροφόρηση πως η διευθύντρια της ΜΕΘ είχε δηλώσει την πρόθεση της να μην χρησιμοποιήσει αυτό το κοντέινερ. Ο σημερινός διευθυντής έχει θέσει ως στόχο να φύγει ο συγκεκριμένος όγκος από την αυλή. Ήταν δωρεά ιδιωτικής εταιρείας”.

Σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη, το νοσοκομείο με τα χρόνια έφτασε να μετρά περί τις δέκα ΜΕΘ και μαζί με μια δωρεά από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” άλλων τριών κλινών θα άγγιζε τις δεκατρείς. Ωστόσο, εξαιτίας προβλημάτων στα μηχανήματα ψύξης και θέρμανσης των τριών αυτών κλινών δεν είναι εφικτό να αξιοποιηθούν. “Όπως αποδείχθηκε το πρόβλημα δεν ήταν επιλύσιμο καθώς υπήρξε αστοχία από τον κατασκευαστή. Είχε κατασκευαστεί και υποσταθμός της ΔΕΗ για να υπάρχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αποτέλεσμα είναι αυτές οι κλίνες να είναι ανενεργές αν και σε πρώτη φάση είχαν νοσηλευτεί κάποια περιστατικά” περιγράφει ο ίδιος.

“Δηλώνουμε δεκατρία κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούμε τα δέκα”

Είναι αξιοσημείωτο πως κατά τα λεγόμενα του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, οι κλίνες ΜΕΘ που δηλώνονται από το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι δεκατρείς αν και λειτουργικές είναι μόνον οι δέκα από αυτές, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. “Δηλώνουμε δεκατρία κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούμε τα δέκα. Είναι πρόβλημα για τους ασθενείς. Αυτά τα τρία κρεβάτια που δεν λειτουργούν αν πλαισιώνονταν από το απαραίτητο προσωπικό θα μπορούσαν να καλύψουν άλλους τρεις ασθενείς που θα γλίτωναν τις μετακινήσεις ακόμη και σε νοσοκομεία σε νομούς για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Θα έπρεπε να παρέμβει η διοίκηση ώστε σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες να βρουν μια φόρμουλα. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει να τοποθετηθούν κλιματιστικά για να λυθεί τουλάχιστον το ζήτημα της ψύξης” αναφέρει μέσω του Thesstoday.gr ο συνδικαλιστής.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κετικίδης δεν είναι εύκολη υπόθεση η ορθή διοχέτευση των κλινών ΜΕΘ στο ενεργό σύστημα του ιδρύματος. “Πρέπει να γίνει τροποποίηση του οργανισμού. Όταν είχαν έλθει οι τρεις εκείνες κλίνες υπήρχε ο προγραμματισμός να έλθουν 9 νοσηλευτές που δεν προστέθηκαν ποτέ. Μόνο ένας εντατικολόγος είχε προσληφθεί. Το Γεννηματάς δέχεται ασθενείς και από άλλα νοσοκομεία. Ως συνήθως εργαζόμαστε με πληρότητα 100%. Τις δύο κλίνες του κοντέινερ δεν τις υπολογίζουμε καν. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τις 10 παλιές κλίνες. Αν φύγει το κοντέινερ θα αποδειχθεί πως αυτά που έλεγαν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”. Ο ίδιος σημειώνει πως η κινητή αυτή ΜΕΘ και τα εγκαίνια που είχαν γίνει ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού επειδή εκείνη την περίοδο το ΕΣΥ αγωνιζόταν σε “συνθήκες πολέμου” ελέω πανδημίας. Μάλιστα όταν η ΠΟΕΔΗΝ είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να ονοματίσουν σε ποια νοσοκομεία είχαν αναπτύξει τις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που έλεγαν ότι παρέδωσαν, κανείς δεν τόλμησε να αναφέρει έναν συγκεκριμένο αριθμό, σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη.

“Σπαταλήσαμε επιπλέον χρήματα και σήμερα το βλέπουμε να ρημάζει-Δεν μπορούσαμε ούτε να το ανοίξουμε”

Για σπατάλη χρημάτων κάνει λόγο από πλευράς του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ο“Άγιος Δημήτριος”, Στέφανος Χατζηλιάδης καθώς στην περίπτωση του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος δαπανήθηκαν επιπλέον χρηματικά ποσά για την κατασκευή βάσης, αποχέτευσης και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο κοντέινερ.

“Τις φέρανε μέσα στην πανδημία, με τυμπανοκρουσίες. Μιλάμε για δύο κλίνες. Είναι εκτός του κεντρικού κτιρίου. Είναι αδύνατον να τα επισκέπτονται οι γιατροί εν μέσω κακοκαιρίας. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Δεν μπήκε ποτέ μέσα άνθρωπος. Είχε γίνει μια συμφωνία με την εταιρεία που είχε κάνει τη δωρεά πως αυτές οι κλίνες θα χρησιμοποιούνταν μόνο για περιπτώσεις covid. Θέλαμε κάποια περίοδο που είχε έντονο κρύο να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο ως προθάλαμο για ασθενείς που περίμεναν, αλλά δεν μπορούσαμε ούτε να τον ανοίξουμε. Σπαταλήσαμε χρήματα για να κατασκευάσουμε βάση, αποχέτευση και ηλεκτρολογική εγκατάσταση για το κοντέινερ και σήμερα απλά ρημάζουν” περιγράφει μέσω του Thesstoday.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ο “Άγιος Δημήτριος”.

“Άστα εκεί δεν ξέρεις καμιά φορά, μπορεί κάποτε να μας χρησιμεύσουν”. Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι όταν απευθύνθηκαν στη διοίκηση για το “τι μέλλει γενέσθαι;”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηλιάδη αυτό το κοντέινερ θα είχε νόημα αν αποτελούσε μέρος ενός συμπλέγματος που όλοι οι χώροι μεταξύ τους θα επικοινωνούν με τις προσθήκες φουσκωτών προθαλάμων. “Μόνο σε πόλεμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο” τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτό να εφαρμοζόταν με τι προσωπικό θα λειτουργούσαν όλα αυτά. Σε κάθε κρεβάτι χρειάζονται 4 άτομα προσωπικό. Εμείς διαθέτουμε οκτώ κλίνες ΜΕΘ και τρεις κλίνες ΜΑΦ δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ο “Άγιος Δημήτριος” καταλήγοντας υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει τρόπος να ευδοκιμήσει ένας τέτοιος βοηθητικός χώρος εκφράζοντας την επιτακτική ανάγκη για απομάκρυνση του ογκώδους κοντέινερ από το προαύλιο του ιδρύματος.

Σημειώνεται πως το Thesstoday.gr επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την διοίκηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, ωστόσο μέχρι την ώρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ, δεν κατέστη εφικτό.

Thesstoday.gr

Back to top button