ΑθλητικάΕκδηλώσειςΚαστοριάΦλώρινα

Brevet Καστοριά 2023 ΄΄Χωριά της Λήθης – Στα βήματα του Παύλου Μελά΄΄ (εγγραφές – δώρα -διαδρομή – φωτογραφίες)

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ΄΄620΄΄ διοργανώνει για 7η συνεχόμενη χρονιά το BREVET Καστοριάς την καθιερωμένη ποδηλατική πρόκληση 204χλμ. το Σάββατο 8 Ιουλίου. Αρωγοί και υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο Δ. Καστοριάς και ο Δ. Πρεσπών.
Το φετινό μας “Brevet Καστοριάς 2023”, είναι αφιερωμένο στα “Χωριά της Λήθης” και ως φόρος τιμής, έχει την ονομασία
“Χωριά της Λήθης – Στα Βήματα του Παύλου Μελά”
Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην μνήμη και στην ιστορία, ένα ταξίδι στην φύση και στον πολιτισμό.
Ένα οδοιπορικό στα χωριά της Λήθης, εκεί όπου ο χρόνος μπορεί να σταμάτησε, ακόμα και έτσι όμως καθένα από αυτά έχει να διηγηθεί την δική του Ιστορία. Από την Καστοριά στον Κρανιώνα. Από τον Κρανιώνα στον Παύλο Μελά. Από τον Παύλο Μελά στους Ψαράδες, εκεί που απλώνεται επιβλητική η ομορφιά της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.
Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, της Ιστορίας του τόπου μας και η προβολή της φυσικής ομορφιάς μέσα από ένα ποδηλατικό ταξίδι. Ελάτε να ποδηλατήσουμε και να ανασύρουμε από την “λήθη” χωριά ξεχασμένα, χωριά στα οποία ο χρόνος σταμάτησε, όταν έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοι. Πλινθόκτιστοι οικισμοί που αποτελούσαν τα Κορέστεια, 23 χωριά, Γάβρος, Κρανιώνας, Χαλάρα, Μαυρόκαμπος, Μελάς, Αγ.Αντώνιος, Ποιμενικό, Κώτας, Ανταρτικό, Βατοχώρι κ.α, φέρουν ως τις μέρες μας, ανεξίτηλα τα σημάδια στους τοίχους και στις μνήμες των ανθρώπων που άφησε ο εμφύλιος σπαραγμός.
Θα ποδηλατήσουμε από το μοναστήρι στο Τσιρίλοβο (που αποτέλεσε καταφύγιο του Παύλου Μελά) μέχρι το χωριό Στάτιστα, όπου σκοτώθηκε και που σήμερα φέρει τ’ όνομά του. Ο Παύλος Μελάς αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού αγώνα και ο θάνατός του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, τον ανέδειξε σε σύμβολο πατριωτισμού.
Η διαδρομή μας πέρα από την Ιστορία και τον πολιτισμό θα αποτελέσει και ένα μαγικό ταξίδι στην επιβλητική ομορφιά των λιμνών της περιοχής μας. Από την Λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς στην Μικρή και Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών. Ένας κόσμος που μέσα του “κλείνει” τον φυσικό πλούτο και την απόλυτη γαλήνη που κυριαρχούν σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας.
Με αγάπη και μεράκι ετοιμάσαμε και φέτος τα αναμνηστικά που θα παραλάβουν όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ποδηλατικό ταξίδι στα όμορφα μέρη μας.
Το κόστος συμμετοχής στο Brevet είναι 15 ευρώ και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω δώρα-αναμνηστικά
1. Αναμνηστικό μετάλλιο ψηφιακής εκτύπωσης
Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να αισθάνεσαι, να αγγίζεις, να αγαπάς. Αυτό που έχεις καταγράψει στο φιλμ είναι πλέον απαθανατισμένο για πάντα. Διαφυλάττει την μνήμη των μικρών πραγμάτων, ακόμα και πολύ μεταγενέστερα από την στιγμή που εσύ έχεις ξεχάσει τα πάντα.
Μια φωτογραφία, λοιπόν, στάθηκε αφορμή για την δημιουργία του συγκεκριμένου μεταλλίου. Μια στιγμή ζωής ανάμεσα σε σπίτια που σβήνουν στον χρόνο. Ένα μετάλλιο για να πούμε ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν ζωή ποδηλατώντας σε αυτήν την ξεχασμένη γη.
2. Αθλητικό περιλαίμιο (Buff)
Αθλητικό περιλαίμιο με το λογότυπο του Brevet Καστοριάς . Τα περιλαίμια είναι κατάλληλα για όλες τις δραστηριότητες και για όλες τις καιρικές συνθήκες καθώς μπορούν να σας θερμαίνουν όταν έχει κρύο, ενώ απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα όταν έχει πολλή ζέστη και σας κρατάνε δροσερούς.
3. Αναμνηστική ασπρόμαυρη card postal
Χωριά της Λήθης
”Χωμάτινα χωριά”
Αρχιτεκτονική της λάσπης και του άχυρου
Χωριά με χειροποίητη ψυχή”
4. Αναμνηστικό Roadbook – εφημερίδα (ΕΜΠΡΟΣ του 1904)) με πρωτοσέλιδο τον θάνατο του Παύλου Μελά.
Το πρώτο δημοσίευμα για τη θλιβερή είδηση του θανάτου του νεαρού αξιωματικού Παύλου Μελά υπήρξε έξι μέρες μετά το συμβάν, στις 19 Οκτωβρίου 1904, στις εφημερίδες της Αθήνας “ΕΜΠΡΟΣ” και “ΣΚΡΙΠ”. Την πρώτη την διηύθυνε ο Δημήτριος Καλαποθάκης, άνδρας οργανωμένος στο μακεδονικό κομιτάτο της ελληνικής πρωτεύουσας και τη δεύτερη ο Γρηγόριος Ευστρατιάδης, ο οποίος ήταν και διευθυντής του ίδιου εντύπου.
Ως αναμνηστικό Roadbook της διαδρομής του Brevet Καστοριάς θα τυπώσουμε τέσσερα φύλλα εφημερίδας, με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 19/10/1904 για τον θάνατο του Παύλου Μελά, και ακόμη θα εμπεριέχονται πληροφορίες για τα Χωριά της Λήθης, την ζωή του Παύλου Μελά, καθώς και τον χάρτη της διαδρομής του Brevet .Όλα αυτά θα τα θυμηθούμε μέσα από την χαμένη ομορφιά της πολυτονικής γραφής.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γεώργιο Θεοδωρίδη για την μετατροπή των κειμένων στο πολυτονικό σύστημα γραφής.
5. Αναμνηστικός σελιδοδείκτης
Ο αναμνηστικός σελιδοδείκτης που θα παραλάβουν οι συμμετέχοντες στο BREVET ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2023 θα μεταφέρει το μήνυμα στους οδηγούς οχημάτων για την σωστή τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την προσπέραση ενός ποδηλάτη.
Το ποδήλατο και το αυτοκίνητο είναι δύο μεταφορικά μέσα που μπορούν και πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά μαζί, πόσο μάλλον περισσότερο στο αστικό περιβάλλον.
Για να εξαλείψουμε σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα ατυχήματος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως οδηγοί αυτοκινήτου, είναι να προσπεράσουμε το ποδήλατο κρατώντας μία μεγάλη απόσταση ασφάλειας και να συμπεριφερθούμε όπως θα κάναμε αν προσπερνούσαμε ένα άλλο αυτοκίνητο. Για αυτό το λόγο η μίνιμουμ απόσταση μεταξύ αυτοκινήτου και ποδηλάτη θα πρέπει να είναι το ένα μέτρο στο αστικό περιβάλλον (με ταχύτητες πόλης) και τα 1,5 μέτρα, έξω από το αστικό περιβάλλον. Έτσι δίνουμε την απαραίτητη ψυχολογική ασφάλεια και στον ποδηλάτη, ώστε να μην νιώθει ο τελευταίος ότι κλείνεται, κάτι που γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
6.Μπρελόκ χειροποίητο από αλυσίδα ποδηλάτου
Με μεράκι, φαντασία και δουλειά κατασκευάσαμε ένα μπρελόκ από αλυσίδα ποδηλάτου, την μόνη αλυσίδα στον κόσμο που μας απελευθερώνει…
Επετειακό Jersey με κόστος 20 ευρώ
Επετειακό μπλουζάκι (Jersey) το οποίο να σημειωθεί, ότι θα είναι διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας σε ειδική τιμή με περιορισμένο αριθμό. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αναλυτικά σύντομα…
Ο Παύλος Μελάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες ζωγράφους , ποιητές και άλλους νέους δημιουργούς , έγινε πορτρέτο, δημοτικό τραγούδι, θεατρικό έργο, ενώ η διάσταση της θυσίας του αποτυπώθηκε και μέσα από σελίδες βιβλίων.
Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς έγραψε για τον θάνατό του
Πλατειά τοῦ ὀνείρου μας ἡ γῆ καί ἀπόμακρη. Καί γέρνεις
Ἐκεῖ καί σβεῖς γοργά.
Ἱερή στιγμή.
Οι στίχοι αυτοί θα κοσμούν το επετειακό ποδηλατικό μας μπλουζάκι (Jersey), θυμίζοντάς μας πάντα, ότι η χώρα αυτή έχει ήρωες, αλλά και μεγάλους ποιητές για να υμνήσουν την θυσία τους.
1.Λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
2.Πληροφορίες και νέα για την διοργάνωση στην σελίδα του Συλλόγου
3.Σελίδα της εκδήλωσης Brevet Καστοριάς 2023 – ”Χωριά της Λήθης, στα βήματα του Παύλου Μελά”
Περιγραφή διαδρομής
Η διαδρομή ξεκινάει από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και κινείται περιμετρικά της χερσονήσου, περνώντας από σπουδαία αξιοθέατα της Καστοριάς, όπως το Ντολτσό, η Σπηλιά του Δράκου, η Ιερά Μονή Μαυριώτισσας για να φτάσουμε στην πλατεία Μακεδονομάχων, αφήνοντας σιγά – σιγά την πόλη και να συνεχίσουμε παραλίμνια προς την Φωτεινή και την Λιθιά, όπου είναι το πρώτο σημείο ελέγχου. Στην συνέχεια, με κατεύθυνση προς την Καστοριά περνάμε κοντά από το μοναστήρι του Α.Νικολάου (Τσιρίλοβο) που αποτέλεσε καταφύγιο και στρατηγείο του Παύλου Μελά και συνεχίζουμε μέσα από την Κορησό προς Δισπηλιό, Μανιάκι, Κορομηλιά.
Η κίνησή μας συνεχίζει μέσα από το φαράγγι της Κορομηλιάς, δίπλα στον παραπόταμο του Λιβαδοπόταμου. Θα συναντήσουμε το χωριό Γάβρος που αποτελεί την είσοδό μας στα Κορέστεια -όπως ονομάζεται η περιοχή και ο κοντινός νεόκτιστος οικισμός – τα πλίνθινα χωριά αποτελούν σήμερα ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην Ελλάδα με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Τα χωριά από τερακότα, βρίσκονται διάσπαρτα στην ήσυχη κοιλάδα του Λαδοπόταμου και ξεπροβάλλουν απρόσμενα μέσα από τα μικρά περιβόλια με τις φασολιές, βυθισμένα στη σιωπή, ερημωμένα πλήρως. Από τη Χαλάρα στον Μαυρόκαμπο και από εκεί στο χωριό Μελάς (Προηγούμενο όνομα Στάτιστα). Το χωριό μετονομάστηκε σε Μελά το 1929, στη μνήμη του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά, ο οποίος σκοτώθηκε στο χωριό, στις 13 Οκτωβρίου 1904.
Εκεί μπροστά στο σπίτι που σκοτώθηκε και σήμερα στεγάζει το μουσείο του Παύλου Μελά θα είναι το επόμενό μας σημείο ελέγχου. Εκεί θα δείτε προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Καντζάκη, όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές και φωτογραφίες Μακεδονομάχων.
Επιστρέφουμε στον Νέο Οικισμό για να ακολουθήσουμε ξανά τον δρόμο προς την Φλώρινα. Περνάμε από το χωριό Κώτας, Τρίγωνο και συναντάμε την διασταύρωση προς τις Πρέσπες.
Περνώντας το χωριό Λευκώνας θα στρίψουμε αριστερά κινούμενοι σε μια λωρίδα ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Στο τέλος της, θα συναντήσουμε διασταύρωση και θα κινηθούμε δεξιά προς Ψαράδες. Ανηφορίζοντας θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας επιβλητική η Μεγάλη Πρέσπα. Ένας κατηφορικός δρόμος θα μας οδηγήσει στο γραφικό λιμανάκι των Ψαράδων. Εκεί είναι το τρίτο και τελευταίο μας σημείο ελέγχου. Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό.
Αφού σφραγίσουμε την κάρτα μας για τελευταία φορά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, που θα σας φέρει στην ίδια διασταύρωση με πριν, όπου τώρα ακολουθείτε τον δρόμο για Άγιο Αχίλλειο μια νησίδα που βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας.
Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές Βυζαντινές Εκκλησίες με σημαντικότερη την Τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.
Φεύγουμε γεμάτοι εικόνες και αναμνήσεις και τα κατηφορικά χιλιόμετρα πλέον θα κάνουν την επιστροφή μας ευκολότερη. Ακολουθούμε τον δρόμο προς Καστοριά και τερματίζουμε στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.
Το φετινό μας Brevet είναι 204 χλμ με 2400 θετικά υψομετρικά και γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή εύκολης – μέτριας δυσκολίας.
Με εκτίμηση 
το ΔΣ 
Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620”

Back to top button