ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγίας»: Διήμερο δράσεων στο Βουνό της Καστοριάς (πρόγραμμα)

Στην Καστοριά, και συγκεκριμένα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται ο μεγαλύτερος βιότοπος του κρίνου της Παναγίας στην Ελλάδα!

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, κατάφυτος από σπάνια φυτά, όπως ο συγκεκριμένος κρίνος και πολλά άλλα, αποτελεί μοναδικό οικοτουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της βιοποικιλότητας. Σε συνδυασμό με το βιότοπο της λίμνης, ο πλούτος των ειδών του οικοσυστήματος είναι τεράστιος.

Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium Candidum) είναι ένα πανέμορφο, ευωσμότατο με λεπτό άρωμα φυτό.

Σε άλλες περιοχές καλλιεργείται. Στην Καστοριά όμως, λες και ο Θεός στόλισε μ’ αυτό το αγριολούλουδο το λόφο που αγκαλιάζει η λίμνη, για να μη διαφέρει από την απίστευτη ομορφιά που τον περιβάλλει.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού πλούτου, η Π.Ε. Καστοριάς, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Καστοριάς, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΚΕΠΕΑ Καστοριάς, την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Δράση «Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγιάς».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιουνίου (17:00) και το Σάββατο 01 Ιουλίου (11:00) στο Βουνό Καστοριάς Προφήτη Ηλία.

Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το Θέατρο Βουνού.

Κατά τη διάρκεια της Δράσης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες για το συγκεκριμένο είδος από διακεκριμένους επιστήμονες, βιωματικές περιηγήσεις, αγώνας δρόμου σε ειδική διαδρομή στον λόφο του Προφήτη Ηλία, δράσεις δεντροφύτευσης και καθαριότητας, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις για παιδιά, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες, το «Παιχνίδι του Κρυμμένου Κρίνου», δραστηριότητα ζωγραφικής, ενώ παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα εξελίσσεται ανοιχτός διαγωνισμός φωτογραφίας με έπαθλο μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αξίας 800 ευρώ, δωρεά της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας και τους επισκέπτες, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό λουλούδι, το οποίο  ευδοκιμεί στο Βουνό της Καστοριάς και παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Back to top button