Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Με το βλέμμα στραμμένο στις θερινές εκπτώσεις ο εμπορικός κόσμος-«Η κυβέρνηση ας σκεφθεί επιτέλους τους μικρομεσαίους»

Στις θερινές εκπτώσεις, που «σηκώνουν αυλαία», την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΛΑΤΛΗΣ

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, που «σφραγίστηκε» από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και την μόνιμη- πλέον- δυσπραγία των καταναλωτών, ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί ότι οι εκπτώσεις μπορούν να δώσουν την «ανάσα» που χρειάζεται ο κλάδος.

«Ως εμπορικός σύλλογος αναμένουμε αύξηση στους τζίρους» τονίζει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. « Οι μεγάλες εκπτώσεις είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να ψωνίσουν οι καταναλωτές ό,τι έχουν ανάγκη για το καλοκαίρι, αλλά αυτό πάντα εξαρτάται και από την τσέπη τους. Η μέχρι τώρα περίοδος δεν πήγε καλά για τα εμπορικά καταστήματα. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη των εκλογών. Τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές περιμένουμε και ελπίζουμε κάτι να αλλάξει. Δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσοστό της πτώσης αλλά ήταν διακριτή»

Δεν υπάρχει ισονομία με τις πολυεθνικές αλυσίδες

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί, είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στον… θάνατο του εμποράκου. Οι μικροί επιχειρηματίες δίνουν έναν άνισο αγώνα με τους κολοσσούς των πολυεθνικών αφού, όπως τονίζουν, «τα κίνητρα από πλευράς κράτους ευνοούν τους ήδη δυνατούς, κατακρημνίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να “σηκώσουν κεφάλι” σε περιόδους εκπτώσεων και εορτών. Το αφήγημα της εκάστοτε κυβέρνησης δεν απέχει και πολύ, το ένα από το άλλο».

«Η ισονομία είναι ανύπαρκτη τα τελευταία 15 χρόνια και γι αυτό φωνάζουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης. « Δυστυχώς οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 15 χρόνια είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών εταιρειών. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».

Αφορολόγητο και για τους εμπόρους

Βασική εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να ανακουφιστούν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες ωστόσο δεν γίνονται. “Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούνται οι πολιτικές των μεγάλων επιχειρήσεων» επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, προσθέτοντας: « Αυτό δεν είναι θέμα μόνο της τωρινής κυβέρνησης. Και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν. Ζητάμε το αφορολόγητο και για τους εμπόρους όπως έγινε και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο στην Ελλάδα. Ο φόρος επιτηδεύματος ο οποίος μπήκε υποτίθεται προσωρινά, ήδη έχει 12 χρόνια που τον πληρώνουμε. Δέχομαι χαράτσι γιατί επιχειρώ σε αυτή τη χώρα; Γιατί μαζεύω ΦΠΑ και τον πληρώνω; Γιατί απασχολώ εργαζόμενους; Αυτό είναι ο φόρος επιτηδεύματος; Σε ποια χώρα ισχύει αυτό;” διερωτάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει πως όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός τραπεζών, τη στιγμή που οι πλειοψηφία των πολυεθνικών λαμβάνει δάνεια από τις χώρες στις οποίες βρίσκεται η έδρα τους με φορολογικό συντελεστή 0% ή 3% και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια. “Στη χώρα μας καλούμαστε να πληρώσουμε καταστροφικά επιτόκια. Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες δεν δίνονται δάνεια. Το 90% αυτών, είναι στον “Τειρεσία” αφού δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Πού είναι λοιπόν η ισονομία; Και πότε θα έρθει; Όταν εγώ πληρώνω 22% φόρο και βλέπω την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την μείωση φόρου; Όταν πληρώνω προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος 70% επί του 22%; Όταν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες δεν αποδίδουν ευρώ στην Ελλάδα και αποδίδουν στα Κανάρια νησιά ή όπου αλλού έχουν την έδρα τους μόλις με 3% φόρο;” αναρωτιέται ο Παντελής Φιλιππίδης που καθιστά σαφές πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους της πυραμίδας.

Οι καταναλωτές ας στηρίξουν τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις

Το μήνυμα που στέλνει κλείνοντας προς τους καταναλωτές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, με αφορμή την περίοδο των θερινών εκπτώσεων είναι, φέτος οι καταναλωτές ας στηρίξουν τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις. “Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ρότα σκεπτόμενη τους μικρομεσαίους και όχι τις πολυεθνικές των προκάτ γιατί αυτές αν κάτι δεν πάει καλά, θα τα μαζέψουν και θα φύγουν” καταλήγει χαρακτηριστικά ο Παντελής Φιλιππίδης.

ThessToday.gr 

Back to top button