Καστοριά

Δέντρα που κινδυνεύουν (της Ντίνας Αγράμπελη)


“Έχει μια τελειωμένη αντίληψη ο σύγχρονος συνάνθρωπός μας για την φύση και το περιβάλλον που τον κάνει απαθή κι αδιάφορο.
Και τώρα που αυτή η καταστροφή του δείχνει τα δόντια και πάλι αδιαφορεί και γυρίζει την πλάτη του με μια κούραση που του ανήκει εξ ολοκλήρου όμως”
Αυτό σχολίασα σήμερα σε ανάρτηση γνωστού ειδησεογραφικού σάιτ της πόλης μας σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή που ανέφερε η είδηση.
Και με πληγώνει αυτή η αποστασιοποίηση και η αδιαφορία του πολίτη απέναντι στο πράσινο της πόλης μας, μια στάση που εκφράζεται και μέσα από τους εκλεγμένους δημοτικούς αρμόδιους, οι οποίοι αποφάσισαν την κοπή των δέντρων στις δύο πλατείες για τις οποίες συζητάμε και ερχόμαστε σε αλληλεπίδραση με πολλούς συμπολίτες μας.
Όσους από αυτούς αγωνιούν για το μέλλον των δέντρων αυτών.
Γιατί είναι οι μοναδικές πλατείες με πράσινο, σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Γιατί χρησιμοποιούνται σαν χώροι κοινωνικής επαφής και αναψυχής μέσα σε συνθήκες δροσιάς και ανακουφιστικής ανάσας στα καυτά καλοκαίρια, που γίνονται όλο και πιο καυτά.
Το να μετατραπεί αυτή η όαση δροσιάς σε μια άδεια πλατεία με πλακάκια, καθόλου χρηστική για τους πολίτες (βλ. πλατεία Ομονοίας που μοιάζει με καυτό ταψί και που τα παιδιά παίζουν εκεί, μόνο μετά τις εννέα το βράδυ) δεν είναι το ζητούμενο. Ειδικά στην εποχή μας που η κλιματική αλλαγή δεν μας απειλεί απλώς, είναι ήδη απέναντί μας.
Τα δέντρα είναι φίλοι μας. Μας χαρίζουν την προστασία τους και συντελούν στο να είμαστε όσο πιο υγιείς γίνεται. Και είναι ζωντανοί οργανισμοί. Συνομιλούν μαζί μας και μας προσφέρονται χωρίς όρους. Είναι ο πολιτισμός μας. Πως επιτρέπουμε να τα εξαφανίζουν χωρίς να πονάει η ψυχή μας; Σκεφτείτε αν αύριο κάποιος κυβερνήτης αποφασίσει να απαγορεύσει τα σκυλάκια και τις γάτες που αγαπάμε και αρχίσει να τα σκοτώνει αδιακρίτως; Γιατί έτσι σκέφτηκε κάποιος!. . Γιατί κάποια οικονομικά συμφέροντα θα το απαιτήσουν..
Και εσείς κ. Δήμαρχε. Οι δύο αυτές πλατείες είναι οι μοναδικές που το πράσινο ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης σε δροσιά. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι πολλοί άνθρωποι αγωνιούν για την τύχη των δέντρων. Είναι πολλοί, πιστέψτε με, και αφανείς και εμφανέστατα τοποθετημένοι. Κάντε την ανάπλασή σας με σεβασμό στο περιβάλλον τους και στους κατοίκους της πόλης που σας έχει εκλέξει.
Τα πολεοδομικά στερεότυπα (οι προδιαγραφές δλδ) δεν απαγορεύουν το πράσινο στις πλατείες. Άνετα μπορεί η ανάπλαση να περιλαμβάνει την υφιστάμενη φύτευση.
Και θα έχετε την ευγνωμοσύνη των δέντρων (και την δική μας)…

Back to top button