Καστοριά

Και δεύτερο αιολικό πάρκο στην Κλεισούρα εν αγνοία των κατοίκων

Η ιστορική κοινότητα Κλεισούρα Καστοριάς, χτισμένη στα 1250 μέτρα, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την μοίρα των απομονωμένων ορεινών κοινοτήτων και ο πληθυσμός της φθίνει.
Μία από τις λίγες προοπτικές που υπάρχουν για την επιβίωσή της είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, αφού βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον περιστοιχισμένη από ένα παρθένο δάσος απίστευτης ομορφιάς και ένα οικοσύστημα με πλούσια και ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα.
Και ενώ η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για την ανάπτυξη του τόπου, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά με τις ενέργειές της βάζει ταφόπλακα στις όποιες προοπτικές ανάπτυξης για να εξυπηρετήσει κάποια μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο και θέλουν απλά να τον εκμεταλλευτούν. Αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην μη ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στους όρους διαβίωσης των μόνιμων και περιστασιακών κατοίκων αφού η ύπαρξη των βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών θα δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες.
Χωρίς καμιά διαβούλευση, αν και ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο να την κάνουν, Περιφέρεια και Δήμος ενέκριναν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην βόρεια πλευρά του χωριού, στη θέση Σουμπρέτσι, και ήδη η εγκατάστασή τους προχωράει. Δεν έμειναν, όμως, μόνο σε αυτό. Προχώρησαν τις διαδικασίες για εγκατάσταση και δεύτερου Αιολικού Πάρκου στη νότια πλευρά του χωριού, στη θέση Ραντάρ!
Δηλαδή ο οικισμός θα είναι περικυκλωμένος από τεράστιες ανεμογεννήτριες. Μάλιστα η δεύτερη βιομηχανική εγκατάσταση θα είναι σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες και τους κατοίκους, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους!
Και ενώ τυπικά η υποχρεωτική από τη νομοθεσία διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες, οι κάτοικοι του χωριού ΔΕΝ γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα που πάει να συντελεστεί και δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Προφανώς, όπως και στην πρώτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι εμπλεκόμενοι φορείς (περιφέρεια και δήμος) περιμένουν απλά να εκπνεύσουν οι προθεσμίες της προσχηματικής διαβούλευσης για να προχωρήσουν στο αποτρόπαιο έγκλημά τους ανενόχλητοι και νομικά καλυμμένοι αφού κανένας πολίτης, κανένας φορέας δεν θα εκφράσει αντιρρήσεις.
Δημήτρης Σμιξιώτης
Περισσότερα για το νέο αιολικό πάρκο ΕΔΩ

 

 

Back to top button