Καστοριά

Καστοριά: Χάρμα οφθαλμών και αρωμάτων ο μεγαλύτερος βιότοπος κρίνου της Παναγίας

Ένα εξαιρετικό θέαμα, που συνοδεύεται από ευωδιαστές μυρωδιές, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της περιοχής του Προφήτη Ηλία στην Καστοριά, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος βιότοπος του λεγόμενου κρίνου της Παναγίας στην Ελλάδα και ίσως και των Βαλκανίων.
Της Αφροδίτης Χρυσοχόου
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία αποτελεί για τους φίλους της βιοποικιλότητας οικοτουριστικό προορισμό, βρίσκεται στην κορύφωσή του η ανθοφορία του μοναδικού αυτού λευκού λουλουδιού, του άγριου κρίνου της Παναγίας (Lilium Candidum).
Σε άλλες περιοχές, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, το λουλούδι καλλιεργείται, ωστόσο στην περιοχή είναι αυτοφυές και σπάνιο μέσα στη φύση. Ο κρίνος ανήκει στην οικογένεια των Lilium και μεγαλώνει σε συγκεκριμένα εδάφη, με προτίμηση τα άνυδρα. «Στην Καστοριά υπάρχει ένας απομονωμένος πληθυσμός, αρκετά μεγάλος, που πιθανώς να είναι και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Βρίσκεται στο “εσωτερικό” βουνό της πόλης, που περιβάλλεται από τη λίμνη και είναι περιοχή Natura».
Το συγκεκριμένο είδος έχει ένα μοναδικό άρωμα και όποιος επισκεφθεί την περιοχή κατά τις απογευματινές ώρες μπορεί να… μεθύσει από τις ευωδιές.
Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τον περιφερειάρχη προσωπικά, ανάδειξη του μοναδικού αυτού λουλουδιού και προγραμματίζονται δράσεις προς τιμήν του.
Καθώς η ύπαρξη του λουλουδιού σπανίζει και φύεται σε μεγάλες εκτάσεις στην Καστοριά, γίνονται επιστημονικές έρευνες μήπως και ο άγριος κρίνος της περιοχής ανήκει σε κάποιο άλλο υποείδος.
ypaithros.gr

Back to top button