Κόσμος

Ιταλία: “Αναβολή” στη θανάτωση της αρκούδας που σκότωσε 26χρονο στις Άλπεις

Δικαστήριο στην Ιταλία ανέστειλε την Παρασκευή απόφαση για τη θανάτωση της καφέ αρκούδας η οποία τον περασμένο Απρίλιο επιτέθηκε και σκότωσε έναν 26χρονο που έκανε τζόγκινγκ στις Αλπεις.

Σύμφωνα με το διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης, μολονότι η αρκούδα θα πρέπει να κρατηθεί σε αιχμαλωσία για την ασφάλεια των πολιτών, η θανάτωσή της θα ήταν μια «δυσανάλογη» και αχρείαστη απόφαση.

Αποφασίστηκε έτσι «αναστολή» της θανάτωσης της αρκούδας που είναι γνωστή με τα αρχικά JJ4.

Ο περιφερειάρχης του Τρέντο όπου σημειώθηκε το συμβάν, απαιτούσε τη θανάτωσή της ενώ οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων ζητούσαν να της χαριστεί η ζωή. Η οριστική απόφαση δεν αναμένεται πάντως να εκδοθεί πριν το Δεκέμβριο.

Μετά το 1999, με βάση ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, εισήχθησαν και πάλι καφέ αρκούδες στην περιοχή γύρω από την πόλη Τρέντο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί η επιτυχής συμβίωση των ζώων αυτών με τους ανθρώπους. Η JJ4, μια 17χρονη θηλυκή αρκούδα, έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις σε δύο ακόμη ανθρώπους.

Το λόμπι LAV που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε τη μεταφορά της JJ4 σε ένα ασφαλές, εγκεκριμένο καταφύγιο στη Ρουμανία», είπε ο Μάσιμο Βιτούρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης που έχει ιδρύσει αυτό το καταφύγιο και προσφέρθηκε να πληρώσει για τη μεταφορά της αρκούδας.

Οι δικαστές «χάρισαν τη ζωή» σε άλλη μία αρκούδα, τη MJ5, οιτ τραυμάτισε έναν άνδρα τον περασμένο Μάρτιο. Το συγκεκριμένο ζώο δεν έχει αιχμαλωτιστεί.

ΑΠΕ

Back to top button