ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Swing στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας»: Δωρεάν μάθημα-γνωριμία με τον χορό Swing! (βίντεο)

Ο Γιώργος είναι 20 χρόνων και σπουδάζει Πληροφορική στο ΑΠΘ. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και με έμπνευση το This is our night του Σάκη Ρουβά ξεκίνησε χορό. Οι σπουδές δεν τον εμποδίζουν από το να είναι παρών σε κάθε χορευτική συνάντηση και λατρεύει την ελευθερία έκφρασης και αυτοσχεδιασμού που προσφέρει το swing. Πιστεύει, τέλος, ότι οι στιγμές χορού που μοιράζεσαι με φίλους είναι ανεκτίμητες και για αυτό δεν χάνει ευκαιρία να μεταδώσει την αγάπη για την χορευτική κίνηση σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί.

Η Στρατούλα είναι επίσης 20 χρονών, κατάγεται από την Καστοριά και σπουδάζει Ψυχολογία στο ΑΠΘ. Για αυτή χορός σημαίνει δημιουργικότητα, σύνδεση, παιδικότητα και  ελευθερία, λέξεις που αναμφίβολα χαρακτηρίζουν τον κόσμο του swing. Λατρεύει την αίσθηση κοινότητας που αναδύεται μέσα από τον πειραματισμό και την εμπλοκή με τον συγκεκριμένο χορό με ανθρώπους τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει αλλεργία στις φράσεις “Δεν μπορώ να χορέψω” και “Κάνω πολλά λάθη στον χορό” και πιστεύει ότι όλα τα άτομα αξίζει να πάρουν μια γεύση από τον ενθουσιασμό του swing και γιατί όχι να γίνουν και αυτά μέλη αυτής της χαρούμενης κοινότητας του.

Όταν η ίδια η έννοια της λέξης σημαίνει κουνιέμαι- αιωρούμαι, το swing δε θα μπορούσε παρά να σημαίνει χορός στον αέρα. Τζαζ ρυθμοί, πολλή διάθεση, τιράντες, τραγιάσκες και ψηλόμεσα φουστάνια ήταν αρκετά για να σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός ξέφρενου πάρτι με κύριο χορευτικό είδος το χορό swing (σουίνγκ), o οποίος σηματοδοτεί την εποχή του μεσοπολέμου και έχει βαθιά ιστορία.

Στο μάθημα-γνωριμία της Τρίτης 18/7 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στις 20:00 θα εξοικειωθούμε με τον Γιώργο και τη Στρατούλα στα βασικά βήματα και τους ρυθμούς του Lindy Hop και του Charleston.

Το Lindy Hop χαρακτηρίζεται από εναλλαγή κλειστών-ανοιχτών θέσεων, τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία.  Στο Lindy Hop λέμε ότι υπάρχουν δύο ρόλοι, το “lead” και το “follow”, «οδηγώ» και «ακολουθώ».

Το Charleston περιλαμβάνει πιο γρήγορη ταλάντευση των ποδιών καθώς και μεγάλες κινήσεις του βραχίονα.

Για να έρθετε στην παρέα μας δε χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία από χορό, ούτε υπάρχει ηλικιακό όριο. Φορέστε απλώς άνετα ρούχα, παπούτσια και την χορευτική σας διάθεση. Σας περιμένουμε!”

“Εμείς ξεκινήσαμε να χορεύουμε τον τελευταίο χρόνο και αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή την ξεσηκωτική ενέργεια και την ελευθερία του χορού. Από τότε το swing κατέλαβε σημαντική θέση στην καθημερινότητα μας μέσα από το άκουσμα της μουσικής και τις περιοδείες σε swing συναυλίες αλλά και την παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων και τις εξόδους μας σε μέρη όπου διοργανώνονται “κοινωνικοί χοροί” (socials).”, δήλωσαν οι δύο νεαροί ερασιτέχνες χορευτές.

Το swing ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στην Αμερική, ταυτίστηκε με τον έντονο χορό και τις ρυθμικές φιγούρες ανάμεσα στα ζευγάρια. Ήταν η εξέλιξη της τζαζ μουσικής και χορευτικές για πρώτη φορά το 1923 στο Charleston από αφρικανούς λιμενεργάτες. Στις αρχές της δεκαετίας του 30′ στο Harlem της Νέας Υόρκης, οι αίθουσες γέμιζαν από καλοντυμένους νέους που κουνιόνταν ρυθμικά από τους ήχους των ορχηστρών Big Band. Οι “Big Band” ορχήστρες αποτελούνταν από μαύρους και λευκούς μουσικούς, βρίσκονταν στην κορυφή της πίστας και έδιναν τον ρυθμό. το Savoy Ballroom ήταν το γνωστότερο κλαμπ swing στη Νέα Υόρκη, εκεί γεννήθηκαν οι πρώτες εναέριες φιγούρες και έγινε γνωστό το swing στην υπόλοιπη Αμερική.

Ο χορός που συνόδευε τη swing μουσική ονομάστηκε Lindy Hop και πήρε το όνομά του από τον Charles Lindbergh, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς στάση από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Το όνομα το έδωσε ο George Snowden, παρομοιάζοντας τον τρελό βηματισμό και τις γρήγορες φιγούρες του swing με το πήδημα του Lindbergh στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Lindy Hop είναι ένα κράμα χορών, όπως το Black Bottom, το Charleston και χορεύεται σε ζευγάρι με κύριο χαρακτηριστικό του την ανοιχτή θέση. Τα ζευγάρια πιάνονταν χέρι χέρι, διέσχιζαν όλη την πίστα, γλιστρούσαν, περιστρέφονταν και επιδίδονταν σε ένα τρελό ξεφάντωμα.

Ο χορός swing θεωρήθηκε τολμηρός  και πρωτοπόρος για την εποχή του μεσοπολέμου, καθώς οι μέχρι τότε χοροί χαρακτηρίζονταν από καθορισμένα και αυστηρά βήματα με ευρωπαϊκό ρυθμό και οι χορευτές με αυστηρά κλειστές θέσεις. Το swing βασισμένο στη τζαζ μουσική, όπου οι ρυθμοί εναλλάσσονται, επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό και την ανοιχτή θέση χορευτών, διατηρώντας το βασικό μέτρημα του ρυθμού στα οκτώ. Ήταν πρωτοποριακό είδος, το οποίο έδωσε μια ισχυρή γροθιά στη συντηρητική κοινωνία του μεσοπολέμου. Τα εναέρια σηκώματα έδιναν ένα τόνο ελευθερίας και αποφόρτισης στους χορευτές και μετέτρεπαν το χορό σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα για τους θεατές.

Οι καλύτεροι χορευτές του swing ήταν νέγροι και Εβραίοι. Το γεγονός αυτό ώθησε τους Ναζί να στραφούν κατά του χορού και της μουσικής αυτής, με την Γκεστάπο να πραγματοποιεί συχνές εφόδους στις αίθουσες προκαλώντας αναταραχή και διαλύοντας την συνάθροιση. Οι συνεχείς διωγμοί των χορευτών οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση του είδους με αποτέλεσμα να διαδεχθεί από άλλα μεταπολεμικά είδη.

Το swing  αναβίωσε  στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από Αμερικανούς Σουηδούς και Βρετανούς και έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι μπάντες της τζαζ αποτελούνταν τόσο από μαύρους όσο κι από λευκούς μουσικούς, γεγονός που αποτέλεσε άλλη μια καινοτομία στην πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων. Μεγάλοι ερμηνευτές της τζαζ μουσικής ήταν μεταξύ άλλων η Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Frank Sinatra, Nina Simone.

 

πηγές:

https://www.mixanitouxronou.gr/souingk-o-xesikotikos-choros

https://www.maxmag.gr/politismos/swing/

Back to top button