Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Οι λίστες του Σίντλερ! (χρονογράφημα του Δημήτρη Ιωαννίδη)

Θα μας λαχανιάσουν φέτος οι δήμαρχοι, βάζοντάς μας να χειροκροτάμε από τώρα, να βάζουμε λάικ δηλαδή, στις λίστες των συμβούλων τους που ανεβάζουν καθημερινά στο διαδίκτυο!
Κάτι σαν ιδιότυπα καλλιστεία αυτό που παρακολουθούμε, με όμορφα ρετουσαρισμένες φωτογραφίες να συμπληρώνουν ένα παζλ τόσο δελεαστικό που κάνει τους αντιπάλους να ζηλεύουν. Και την άλλη μέρα οι αντίπαλοι συνδυασμοί σπεύδουν να παρουσιάσουν το δικό τους μωσαϊκό!
Είναι παρήγορο, βέβαια, να ξέρουμε πως έχει πάγκο η Αυτοδιοίκηση, έχει δεξαμενές σωτήρων του τόπου, που περιμένουν τον ηγέτη να δράσουν. Τίποτα δεν θα μείνει άσωστο!
Κάπου 700 θα είναι, λέει, οι υποψήφιοι στον ιδιαίτερο τόπο μας όταν οι λίστες ολοκληρωθούν κι εμείς οι ταλαίπωροι ψηφοφόροι, που δικαιούμαστε να βάλουμε μόνο ελάχιστους σταυρούς στα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να επινοήσουμε (να σκαρφιστούμε είναι μια καλύτερη λέξη) εκατοντάδες δικαιολογίες για φίλους που αναγκαστικά δεν θα ψηφίσουμε. Εκτός κι αν πούμε κάπου 700 ψέμματα και καταλήξουμε στην κόλαση εξαιτίας της κάλπης! (Μήπως ο καύσωνας είναι προπόνηση για την κόλαση;-άσχετο).
Αναρωτιόμαστε, βέβαια, γιατί οι δήμαρχοι δίνουν τόση σημασία στο μήκος του ψηφοδελτίου τους και όχι στην ποιότητά του. Λένε πως το μήκος αρέσει γενικά, αλλά υπάρχει και το αρχαίο “Ουκ εν τω πολλώ το ευ”. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, νομίζουμε πως είναι πολύ νωρίς για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Είναι να τελειώσουν τα μπάνια του λαού, να στεγνώσει δηλαδή κι ο τελευταίος λουόμενος. Να περιμένουμε να διαλυθεί η κάπνα και της τελευταίας ψησταριάς της τελευταίας “πολιτιστικής εκδήλωσης” στο πιο μεμακρυσμένο χωριό. Να σκορπίσουν στον αέρα και οι τελευταίες νότες της τελευταίας συναυλίας και τέλος να σουλατσάρουμε ανάμεσα από τους πάγκους του μεγάλου μας πανηγυριού του Σεπτέμβρη. Που φέτος θα λειτουργήσει και σαν βιότοπος υποψηφίων!
Κι εμείς οι ψηφοφόροι;
Ας μη βιαστούμε να εκδηλωθούμε από νωρίς με κάποιους, γιατί θα χάσουμε τα κεράσματα από τους άλλους! Ας θυμηθούμε τα πραγματικά βιογραφικά των υποψηφίων κι όχι αυτά που θα μας πλασάρουν από τα φυλλάδιά τους. Ας στηρίξουμε λιγότερο αυτούς που τάζουν τα περισσότερα. Δεν είμαστε άγιοι να δεχόμαστε τάματα! Κι ας ξέρουμε ότι: Οι καλύτεροι θα φέρουν αποτέλεσμα.
Οι μέτριοι θα φέρουν αποτέλεσμα με κόστος. Οι κακοί θα φέρουν μόνο κόστος…
Δ.Ι.
(Σημ.Τα πορτραίτα της φωτογραφίας δεν έχουν σχέση με τα μωσαϊκά των συνδυασμών)

Back to top button