Ελλάδα

Σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα καύσωνα – Πού σημειώθηκαν οι μέγιστες θερμοκρασίες

Σε εξέλιξη είναι από χθες το δεύτερο κύμα καύσωνα με τη νέα θερμική έξαρση να γίνεται αισθητή σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έως και την Κυριακή 24-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 25-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, εκπλήξεις δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες κρύβουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, καθώς όπως εκτιμά από την Πέμπτη, πιθανόν ο ισχυρός καύσωνας θα υποχωρήσει. Ωστόσο, αύριο το 2ο κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί, με θερμοκρασίες 42-44°C και η προσεχής Τετάρτη αναμένεται ότι θα είναι η χειρότερη μέρα, με 43-45°C.
«Έχουμε ακόμη μπροστά μας 5 ημέρες με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Την Κυριακή 23 Ιουλίου φαίνεται ότι θα κορυφωθεί το 2ο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες της τάξεως των 42-44°C στα πεδινά ηπειρωτικά. Πιθανόν τοπικά και λίγο παραπάνω» τόνισε ο ίδιος.

Στο Ακρωτήρι Χανίων σημειώθηκε χθες η μέγιστη θερμοκρασία

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν χθες σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

AΠΕ

Back to top button