Ελλάδα

Αλαλούμ στον συντονισμό καταγγέλλουν οι εθελοντές στη Ρόδο – Τουρίστες μένουν ακόμη και σε… σχολεία

Για έναν απόντα κρατικό μηχανισμό, ανεπαρκή συντονισμό και έλλειψη εναέριων μέσων κάνουν λόγο εθελοντές από τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, που μαζί με πυροσβέστες δίνουν για 7η συνεχόμενη μέρα άνιση μάχη απέναντι σε έναν παρατεταμένο εφιάλτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Ρόδο, Γεωργία Κυπριώτη, βρίσκεται στο νησί από την πρώτη μέρα, επιχειρώντας τόσο στο έργο της κατάθεσης πλάι στους πυροσβέστες όσο και πλάι στους τουρίστες, μεριμνώντας για τα απαραίτητα. Με τη φωτιά να εξακολουθεί να μαίνεται στη Ρόδο, η κα Κυπριώτη δηλώνει στο Thesstoday.gr ότι επικρατεί… αλαλούμ στον συντονισμό, που δυσχεραίνει το έργο των καταβεβλημένων πλέον, πυροσβεστών.

“Έως και την 6η μέρα, δεν υπήρχε συντονισμός. Δεν έχουμε εναέρια μέσα ούτε αρκετά πυροσβεστικά οχήματα. Το κράτος είναι απών, ό,τι ζητήσαμε, δεν ήρθε”, αναφέρει η επικεφαλής της ΕΟΔ ενώ προσθέτει πως δεν είναι βιώσιμο το ίδιο το κράτος να μην προνοεί για την επάρκεια εναέριων μέσων να ελπίζει στη βοήθεια από το εξωτερικό. “Όταν η ίδια η χώρα δεν έχει αεροπλάνα θα περιμένουμε από άλλες χώρες; Τα εναέρια μέσα που έχουν καταφτάσει από το εξωτερικό, είναι σταγόνα στο νερό… μπροστά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς που κατακαίει το νησί,” προσθέτει.

“Ανεξέλεγκτη κόλαση η φωτιά”

Η επικεφαλής της ΕΟΔ περιγράφει το πύρινο μέτωπο ως το χειρότερο που έχει δει όλα τα χρόνια που επιχειρεί σε πυρκαγιές. “Είναι μια ανεξέλεγκτη κόλαση, είδα ελάφια και άλλα ζώα να τρέχουν προσπαθώντας να ξεφύγουν. Η φωτιά έκαψε σπίτια, ξενοδοχεία και εκεί που φαίνεται ότι επιτέλους περιορίζεται, τελικά αναζοπυρώνεται”, τονίζει. Από την πρώτη στιγμή, οι ελάχιστες -μπροστά στο μέγεθος της φωτιάς- δυνάμεις, υπερέβησαν εαυτόν σε μια άνιση μάχη που μοιάζει ατέρμονη. “Οι πυροσβέστες είναι στα όριά τους. Από την πρώτη μέρα κοιμούνται και ξυπνάνε στη φωτιά, πολλοί έχουν κινδυνέψει, όπως και οι εθελοντές”, σημειώνει.

Δεν υπάρχει ούτε νερό για το έργο της κατάσβεσης

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί, σύμφωνα με την κα Κυπριώτη, είναι ότι ανά διαστήματα κόβεται το ρεύμα και το νερό σε περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μη μπορούν να επιχειρήσουν ούτε με τα επίγεια μέσα που διαθέτουν. “Κόβεται το ρεύμα και το νερό, οι πυροσβέστες προσπαθούν να “τραβήξουν” νερό και δεν υπάρχει! Η φωτιά δε θα σβήσει με τις τσάπες, χρειάζεται συντονισμός και βοήθεια, ας στείλουν 10-15 αεροπλάνα στη Ρόδο”, επισημαίνει η ίδια.

Ταλαιπωρία για χιλιάδες τουρίστες εν μέσω καύσωνα – Μένουν ακόμη και σε σχολεία

Μετά τις εκκενώσεις περιοχών που κινδύνευσαν από τον πύρινο όλεθρο, χιλιάδες τουρίστες, μένουν ακόμη και σε σχολεία και σε συνθήκες καύσωνα. “Όλοι αυτοί μένουν σε σχολεία και γήπεδα, υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα και νερό όμως εν μέσω καύσωνα οι συνθήκες αυτές είναι μεγάλη ταλαιπωρία, οι άνθρωποι είναι στο πόδι και κοιμούνται σε στρώματα και σλίπινγκ μπαγκ”, εξηγεί η εθελόντρια.

thesstoday.gr

Back to top button