ΚαστοριάΚοζάνητελευταίες ειδήσεις

Στα σκαριά νέος αιολικός σταθμός στον Γέρμα

Ένα ακόμα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται στα σκαριά το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία αιολικού σταθμού σε Κοζάνη και Καστοριά.

Πρόκειται για το έργο εγκατάστασης και δημιουργίας αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 31,5MW στη θέση “Κερασούδα – Ακόνια” των Δήμων Εορδαίας και Άργους Ορεστικού σε Κοζάνη και Καστοριά αντίστοιχα.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας μέχρι τις 29/08/2023 αναφορικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζεται περίπου στα 39,36 εκ. ευρώ.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η “ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ”.

Ταυτότητα του Έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή Αιολικού πάρκου ισχύος 31,5 MW στη θέση « ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ – ΑΚΟΝΙΑ», Δήμων Εορδαίας & Αργους Ορεστικού, Π.Ε. Κοζάνης & Καστοριάς. Το αιολικό πάρκο θα αξιοποιεί για την λειτουργία του, την εκάστοτε διαθέσιμη στην θέση εγκατάστασης, αιολική ενέργεια, η οποία και είναι πρωτογενής ανανεώσιμη µμορφή ενέργειας, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 31,5 ΜW, αποτελούμενη από 7 Α/Γ ισχύος 4,5 MW έκαστη τύπου VESTAS V150 / 4,5 MW, με ύψος πυλώνα 120 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα και συνολικό ύψος ακροπτερυγίου τα 195,0 μέτρα.

Στο υπό μελέτη αιολικό πάρκο περιλαμβάνεται η κατασκευή οικίσκου ελέγχου. Στον οικίσκο ελέγχου θα βρίσκεται ο εξοπλισμός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και τη λειτουργία του συνόλου του Α/Π.

Αποτελείται από τους κύριους χώρους ,που περιλαμβάνουν τους χώρους Μέσης και Χαμηλής τάσης, το χώρο του βοηθητικού μετασχηματιστή εσωτερικής υπηρεσίας και τους βοηθητικούς χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται αποθήκες, γραφείο και WC. Ο οικίσκος ελέγχου θα ανεγερθεί σε έκταση εμβαδού 4 στρεμμάτων.

Ηλεκτρική Διασύνδεση

Η διασύνδεση και του Α/Π στη θέση «ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ – ΑΚΟΝΙΑ» με τον υφιστάμενο Υ/Σ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΙ» θα γίνει μέσω εγκατάστασης υπόγειας γραμμής διασύνδεσης. Τα καλώδια Μέσης Τάσης θα οδεύουν σε υπόγειο κανάλι (τάφρος) καλωδίων, διαστάσεων 0,9m βάθος και 1,0m πλάτους ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των κυκλωμάτων και να ικανοποιούνται τα όρια της μέγιστης θερμικής καταπόνησης της μόνωσης των καλωδίων.

Οι Α/Γ θα συνδεθούν ηλεκτρικά μεταξύ τους μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσεως που θα κατασκευασθεί εντός σκάμματος επί των δασικών οδών πρόσβασης, που θα φτάνει μέχρι τη θέση του Οικίσκου Ελέγχου. Από εκεί, θα ξεκινά υπόγεια (αποκλειστική) γραμμή διασύνδεσης Μέσης Τάσης 20kV μέχρι τον υφιστάμενο υποσταθμό (Υ/Σ) “Πτολεμαΐδα ΙΙ”.

Το νέο δίκτυο διασυνδετικής γραμμής μέσης τάσης 20 kV θα είναι υπόγειο και θα αποτελείται από δύο (2) κυκλώματα, Al XLPE, διατομής 800mm2, εκτιμώμενου μήκους 21,63 km και θα συνδέει τους πίνακες μέσης τάσης του αιολικού σταθμού (εντός του κτιρίου ελέγχου του Α/Π) με τον Υ/Σ ανύψωσης τάσης του συστήματος του ΑΔΜΗΕ “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΙ”.

Οδική Σύνδεση

Ως βασική προσπέλαση, θα χρησιμοποιηθεί η περιγραφόμενη και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη οδοποιία, του όμορου προς βορρά πάρκου της εταιρείας GREEKSTREAMENERGY A.E. ισχύος 55,0MW στη θέση ‘ΤΣΟΥΜΑ ΦΟΥΡΛΟΥ’.

ypodomes.com

Η ΑΡ.ΣΥ. αύριο στον Γέρμα για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Back to top button