Καστοριά

Πολύ ωραία η δημοκρατία… (της Εύης Νικηφορίδου)

depositphotos.com

Γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας εχθές.
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν όλοι μας, εκτιμώντας το δώρο των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, συμμετείχαμε ενεργά και κυρίως πολιτισμένα στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση της πολιτικής πραγματικότητας.
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν οι εκλεγμένοι άρχοντες που την υπηρετούν την εφάρμοζαν περισσότερο, χωρίς το ίδιον συμφέρον ως οδηγό.
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν τα παιδιά της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών είχαν αληθινά τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες για μόρφωση και πολιτισμό με εκείνα των μεγαλουπόλεων.
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν τόσο η φορολόγηση όσο και η πάταξη της φοροδιαφυγής γινόταν με δικαιοσύνη, χωρίς παραθυράκια για εύνοια ημετέρων (και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία αυτό είναι εφικτό, αρκεί να υπάρχει βούληση).
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν όλες οι ομάδες διαφορετικότητας, ομάδες συνανθρώπων μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες ανάγκες, αντιμετωπίζονταν με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα. (Δυστυχώς, κάποιες θεωρούνται πιο σημαντικές, προβάλλονται και φροντίζονται περισσότερο, ίσως γιατί «πουλάνε» περισσότερο.)
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν αποκτούσαμε βαθιά γνώση της έννοιας της δημοκρατίας και βγαίναμε από το σκοτεινό καβούκι του ατομικισμού.
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν δεχόμασταν να αλλάξουμε τον εαυτό μας και βγούμε λίγο από τη βόλεψή μας…
Πολύ ωραία η δημοκρατία. Θα ήταν όμως αρκετά ωραιότερη, εάν… εάν… εάν…
Όπως και να ’χει, Χρόνια Πολλά Ελληνική Δημοκρατία!
Από το Facebook της Εύης Νικηφορίδου

Back to top button