Κόσμος

Στην μνήμη του Οτέλο Ντε Καρβάλιο (του Γιάννη Χατζηκυριακίδη)

Πρίν από δύο χρόνια έσβησε το γαρύφαλλο της δημοκρατικής επανάστασης στη Πορτογαλία. Ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο απεβίωσε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας, στις 26-07-2023 σε ηλικία 84 ετών, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της επονομαζόμενης “επανάστασης των Γαρυφάλλων”.

Στις 25 Απριλίου του 1974, ως ταγματάρχης του πορτογαλικού στρατού με δράση στον πόλεμο της Αγκόλας όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε, τέθηκε επικεφαλής ενός κινήματος προοδευτικών στρατιωτικών που ανέτρεψαν σχεδόν αναίμακτα τη δικτατορία που ειχε θεμελιωθεί από τον Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, η οποία διήρκησε σχεδόν 50 χρόνια, για την ιστορία, η εξέγερση ξεκίνησε τα ξημερώματα όταν μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο το τραγούδι «Grandola, Vila Morena».

Ονομάστηκε “επανάσταση των γαρυφάλλων” γιατί ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους τοποθετώντας γαρύφαλλα στις κάννες των όπλων των εξεγερμένων στρατιωτών.

Ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία της Πορτογαλίας, δυστυχώς όμως καταδικάστηκε χωρίς να αποδειχτεί ποτέ για συμμετοχή σε ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση, πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή και, έλαβε χάρη το 1989 από τον τότε πρόεδρο Μάριο Σοάρες.

Ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο, ως το τέλος της ζωής του δήλωνε “πως η Πορτογαλία άξιζε κάτι καλύτερο από τα δύο εκατομμύρια που ζουν σε συνθήκες φτώχειας».

Ο Οτέλο ντε Καρβαλιο με το παραδειγμά του αποτελεί μια τεράστια πολιτικη παρακαταθήκη για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές της αριστεράς στην Πορτογαλία και όχι μόνο αφού παρόμοιες ιστορικές διαδρομές έχουν στον ευρωπαϊκό νότο η Ισπανία και η Ελλάδα.

*Άρθρο του Χατζηκυριακίδη Ιωάννη. Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου. κάτοχος, Μάστερ στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγές
1)Κίνημα Των Ενόπλων Δυνάμεων Πορτογαλίας εκδόσεις “Κάλβος”
2) Αρθρο της εφημερίδας Εφσυν https://www.efsyn.gr/…/303923_efyge-o-otelo-nte-karbalio
3) Η Δίκη Του Στρατηγού Των Γαρυφάλλων του Οτελο Ντε Καρβάλιο εκδόσεις “Στοχαστής”.

Back to top button