ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Η «γιορτή των δέντρων» μια εκδήλωση με τα παιδιά για τα δέντρα (φωτογραφίες – δηλώσεις

Μία πολύ όμορφη εκδήλωση για τα παιδιά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Αυγούστου στην Πλατεία Μακεδονομάχων: «Η γιορτή των δέντρων».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας «Platanus» για τη σωτηρία των δέντρων στις πλατείες της πόλης, που η δημοτική αρχή σκοπεύει δυστυχώς να κόψει.
Η δράση περιλάμβανε ομαδικά παιχνίδια, γλυπτική με πηλό, Face painting, ζωγραφική και κολλάζ με φυσικά υλικά, γνωριμία με τα δέντρα της πλατείας και πληροφόρηση για τη σημασία των δέντρων στο χώρο, στο οικοσύστημα, τις σχέσεις τους αλλά και τρόπους σύνδεσης με αυτά.
Τη δράση σχεδίασε και συντόνισε η συμπολίτισσα μας Φανή Σκαμάγκη, που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στην Αγγλία, ως Δασκάλα του Δάσους (Forest School Leader).
Τη Φανή συνέδραμαν μέλη της Platanus, με τη συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό.
Όπως είπε η Φανή μετά την εκδήλωση, «Ήταν πολύ όμορφη δράση. Ο κόσμος την αγκάλιασε και συμμετείχε με χαρά και με διάθεση για δημιουργικότητα και παιχνίδι.
Όταν ξεκινήσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας με τα δέντρα, διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά είχαν ήδη τα αγαπημένα τους δέντρα στην πλατεία. Ακόμη και τα παιδιά που ήταν 4 χρόνων.
Δέντρα στα οποία σκαρφαλώνουν ή παίζουν τριγύρω τους. Ήταν πολύ συγκινητικό που κάποια από αυτά είχαν ήδη αυξημένη οικολογική συνείδηση και σύνδεση με τη φύση.
Ανακαλύψαμε ταλέντα δημιουργικά με τον πηλό, τα χρώματα, και το μακιγιάζ προσώπου με θέμα τη φύση.
Μάθαμε για την αλληλοσύνδεση που διέπει το οικοσύστημα του πάρκου και πως μια απώλεια επηρεάζει την ισορροπία του και την βιοποικιλότητά του.
Οραματίζομαι κι εγώ ότι τα δέντρα παραμένουν στη θέση τους και η ανάπλαση σέβεται το περιβάλλον και όλους όσους λειτουργούν γύρω του».
Για άλλη μία φορά η ομάδα πολιτών Platanus, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διασώσει τα δέντρα στις πλατείες μας και καλεί όλους τους πολίτες της Καστοριάς να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους.
ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥΣ.Πρόοδος δεν είναι ο διωγμός κατά των δέντρων, αλλά η αξιοποίηση, η φροντίδα τους και η αύξησή τους.
Ήδη έχουν συλλεχθεί εκατοντάδες υπογραφές πολιτών που συντάσσονται με τις θέσεις μας και συνεχίζουμε για ακόμη περισσότερες. Μπορείτε να υπογράψετε διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://tinyurl.com/yck3wpa4
Προτιμούμε όμως τις «φυσικές» χειρόγραφες υπογραφές, γι’ αυτό όσες κι όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να υπογράφετε στο βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ που βρίσκεται στη γωνία της πλατείας Μακεδονομάχων με την οδό Ορεστείων, δίπλα από το περίπτερο.
Η προσπάθεια για να μεταπειστεί η Δημοτική Αρχή, συνεχίζεται!
Η ανεξάρτητη ομάδα Πολιτών Platanus
 

Back to top button