Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού: Όχι στις 7 ανεμογεννήτριες στον Γέρμα

Καλούμε τον λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση – Καμία εμπιστοσύνη σε σωτήρες

Η Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού, εκφράζει την έντονη αντίθεση της με τον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών (7) ισχύος 31,5MW στη θέση «Κερασούδα – Ακόνια» και καλεί το λαό της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα. 

Επιπλέον, καταγγέλλει το γεγονός ότι κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί του -τόσο σοβαρού- θέματος κατά την εκπνοή της δημόσιας διαβούλευσης, ήτοι 10/8/23 (η περίοδος γνωμοδότησης ήταν από 13/7/23 εως 10/8/23) και μάλιστα δια περιφοράς, αντί να γίνει έγκαιρη και δια ζώσης συζήτηση, να κληθούν στο δημοτικό συμβούλιο σωματεία, φορείς, σύλλογοι, πολίτες κλπ, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το συγκεκριμένο επιχειρούμενο έργο είναι ενταγμένο στην περίφημη πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» των ΑΠΕ και της απελευθέρωσης της Ενέργειας, την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρότερα), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, άσχετα αν προσπαθούν να πείσουν ότι εναντιώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, με αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, όπως η “ενεργειακή δημοκρατία”, η έλλειψη χωροταξικού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι ενεργειακές κοινότητες και άλλα ζητήματα διαχείρισης, αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία, δηλαδή τη μετατροπή της ενέργειας από αγαθό σε εμπόρευμα.

Υποτίθεται ότι με την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» θα εξασφαλιζόταν φθηνό ρεύμα για το λαό, ενώ ο ανταγωνισμός των ομίλων θα έφερνε άφθονες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτού, όλος ο λαός μας είδε τις επιπτώσεις των ΑΠΕ με λογαριασμούς ρεύματος «φωτιά» για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αγροτοκτηνοτρόφους, τη στιγμή που το βιομηχανικό ρεύμα είναι πάμφθηνο.

Όσο για το παραμύθι των θέσεων εργασίας, ούτε πολλές είναι ούτε καλές μπορούν να είναι, από τη στιγμή που, για να βγουν τα κέρδη του εκάστοτε ενεργειακού ομίλου, απαιτείται η επιστράτευση όλου του αντεργατικού νομικού πλαισίου, με πιο χαρακτηριστικό τον σχετικά πιο πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη που όλοι μαζί οι «σωτήρες» ψήφισαν!

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι γενικά και αόριστα ενάντια στις ΑΠΕ, είναι ενάντια στην άναρχη ανάπτυξή τους, στα χέρια των καπιταλιστικών ομίλων που γίνεται με κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και άλλους κλάδους της αγροτικής τοπικής οικονομίας.

Παλεύουμε για να γίνει η Ενέργεια αυτό που πρέπει να είναι: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.  

Γι’ αυτό καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση. Καμία εμπιστοσύνη σε σωτήρες γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Και γι’ αυτό είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι να πούνε ένα βροντερό όχι στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή μας.

Να μην πέσει στην παγίδα, ο λαός της περιοχής μας, να δεχτεί να μεταφερθούν τα ίδια σχέδια σε γειτονικές περιοχές, αφού παντού και για όλους, οι επιπτώσεις είναι ίδιες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού απαιτεί:  

 Να μη γίνει εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Άργους Ορεστικού.

 Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών».

 Κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ και του χρηματιστηρίου Ενέργειας. Μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

 Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.

Στα σκαριά νέος αιολικός σταθμός στον Γέρμα

 

 

Back to top button